Actualitate

(Foto& Video) Au curs amenzile în Piața Centrală. Inspectorii OPC au făcut un control fulger, iar neregulile găsite i-au îngrozit

Au încălcat aproape normele de igienă și de sănătate publică deși vând produse alimentare la mii de buzoieni, iar acum sunt buni de plată. Este vorba despre patronii mai multor magazine alimentare, carmangerii și pescării din Piața Centrală care au fost controlați, zilele trecute, de inspectorii OPC. Neregulile descoperite în urma verificărilor au fost extrem de grave astfel că la finalul controlului au fost aplicate sancțiuni contravenționale de peste 60.000 de lei, iar o cantitate de zeci de kilograme de carne a fost oprită de la comercializare.

Inspectorii OPC au descins în Piața Centrală pe 13 octombrie, iar în vizorul echipelor de control au fost 20 de unități de spații comerciale. Când au intrat în magazine, inspectorii s-au îngrozit astfel că în mai mult de jumătate dintre unitățile controlate sancșiunile au fost aplicate pe loc. Și asta pentru că lista neregulilor a cuprins multe abateri care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. Potrivit inspectorilor OPC este vorba atât despre mărfuri depozitate în aparate frigorifice ruginite, lipsa etichetelor sau chiar produse tradiționale vândute sub această denumire fără să se poate dovedi acest aspect.

Printre neregulile constatate, în timpul controalelor, au fost:

  • Nerespectarea temperaturii de păstrare și depozitare, pentru diverse sortimente de carne, pește și produse lactate

Comercializarea de pește cu modificări organoleptice și depozitat necorespunzător

  • Lipsa verificării metrologice a cântarelor
  • Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, ruginite, cu chedere rupte și neigienizate
  • Existența unor etichete de preț neexplicite sau cu informații lacunare, contrar prevederilor legale în vigoare
  • Afișarea sintagmei “Produse Tradiționale”, fără a se putea proba acest aspect, la data controlului
  • Lipsa traducerii, în limba română, a informațiilor înscrise pe eticheta de produs
  • Lipsa informațiilor clare, cu privire la originea unor produse, precum și a datei limită de consum
  • Neînregistrarea temperaturii spațiilor de frig, în termograme
  • Comercializarea unor produse nesigure, prin condițiile de depozitare sau nerespectarea indicațiilor oferite de producător, și înscrise pe eticheta de produs
  • Lipsa afișării informațiilor de identificare, la loc vizibil, a sediului societății și codului unic de înregistrare.

La finalul verificărilor, 13 dintre cele spații comerciale verificate au primit sancțiuni contravenționale în valoare totală de 60.400 de lei. De asemenea au fost aplicate și 4 avertismente.

Inspectorii OPC au decis, de asemenea, și oprirea definitivă, de la comercializare, pentru diverse produse textile nesigure, precum și oprirea temporară de la comercializare a 48 de kilograme de carne, până la remedierea deficiențelor de etichetare.

Pentru restul de 7 spații comercializare, verificările sunt în curs.