Actualitate

(FOTO & VIDEO) Suprafața irigabilă din Buzău se mărește cu 10 000 de hectare! Canalul Est, reabilitat

Vești bune pentru fermieri! ANIF a obținut autorizațiile de construire pentru reabilitarea amenajării de irigații Canal Est, iar cât de curând va fi lansată licitația în SEAP. Odată ce contractul va fi atribuit, va începe construcția, astfel că în cel mult 2 ani, Canalul Est va deveni operațional și va asigura apa necesară pentru irigarea culturilor din comunele Mărăcineni, Vadu Pașii, Poșta Câlnău și Săpoca.

Reprezentanții ANIF speră ca cel târziu în toamna anului curent, lucrările de reabilitare să înceapă, astfel încât cel târziu în anul 2024 canalul să devină complet funcțional.

„Ca noutate,vorbim de Canalul Buzău-EST. Este pentru prima dată când vedeți o autorizație de construire, este vorba de autorizație de reabilitare a Amenjării de Irigații Câmpia Buzăului-Canal EST. Acum 30 de zile am obținut autorizația de construire de la Consiliul Județean, deci avem absolut toate documentele. Pe 10 mai a avut loc un CTE la ANIF București pentru reactualizarea prețurilor, pentru că proiectul există din 2019, trebuie actualizat pentru că știm unde au ajuns astăzi prețurile. Vineri am fost la București, a trecut de CTE, MADR. Vorbim concret acum, cel târziu în toamnă începem reabilitarea Canalului Buzău-EST. Pe acest canal putem lucra non-stop,comparativ cu canalul VEST care se reabilitează numai în extrasezonul de irigatii, iar în 12 luni poate fi reabilitat, deci în 2024 putem mări suprafața irigabilă a Buzăului cu încă 10.000 de hectare”, declară directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen.

Același proiect include și modernizarea stației de la Mătești. Se reabilitează complet Statia de repompare, unde se înlocuiesc pompe, motoare, tablouri electrice și orice element care prezintă uzură.

Pe lângă Canalul Est, se lucrează intens pentru finalizarea lucrărilor la Canalul Vest,cel care poate asigura apa pentru irigații pentru o suprafață de 24 de mii de hectare. A fost deja reabilitat în proporție de 70% iar lucrările se vor încheia la finalul anului.