Actualitate

Avem rezultatele analizelor la apa recoltată din râul cu pești morți. Ce spun specialiștii ABA Buzău-Ialomița

Probele de apă recoltate din râul Bălăneasa în ziua în care mai mulți pești au fost găsiți morți au fost analizate astfel că specialiștii Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița au putut spune care era calitatea apei în ziua sesizării.

În primul rând, rezultatele arată că nu este vorba despre o poluare intenționată a apei.

”În urma evaluării rezultatelor obținute prin analizarea probelor de apă prelevate s-a constatat că valorile concentrației de oxigen dizolvat sunt mai mici față de valorile stabilite pentru stare ecologică bună și față de valorile obținute în mod obișnuit pe corpul de apă Bălăneasa_și_afluenții, tipologie RO16 corespunzătoare cursurilor de apă influenţate din punct de vedere calitativ de cauze naturale. Totodată, valorile înregistrate pentru parametrii turbiditate și materii în suspensie pun în evidență o antrenare a substratului nisipos și mâlos, generată de ploile din perioada anterioară celei în care au fost recoltate probele de apă”, se arată în comunicatul trimis de ABA Buzău-Ialomița redacției sansanews.ro.

În aceste condiții, specialiștii ABA Buzău-Ialomița sunt de părere că peștii au murit din cauza unei slabe oxigenări.

”Calitatea apei râului Bălăneasa este comparabilă cu cea înregistrată în mod obișnuit în campaniile de monitorizare și nu confirmă ipoteza evacuării de ape uzate provenite din activități umane sau alte tipuri de activități, cum ar fi: zootehnie, industrie, etc, fenomenul de mortalitate piscicolă fiind datorat, cel mai probabil, slabei oxigenări constatate pe cursul de apă la acel moment”, se arată în comunicat trimis redacției sansanews.ro.

În continuare sunt așteptate și rezultatele analizelor peștilor morți recoltați de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Buzău. Probele au fost trimise la un laborator din București, iar rezultatele vor fi comunicate la finalul acestei săptămâni. Amintim că, prima ipoteză privind cauza morții emisă de medicii veterinari a fost intoxicația peștilor cu o substanță  care a fost folosită la combaterea dăunătorilor la pomi . Mai multe detalii aici.