Actualitate

(FOTO VIDEO)Veteranul Eugen Mănăilă, gânduri de retragere după Jocurile Invictus

Ediția de anul acesta a Jocurilor Invictus, competiția sportivă care îi reunește pe militarii răniți în teatrele de operații, se încheie, vineri, la Haga. Anul acesta, România a fost reprezentată la evenimentul sportiv de o echipă formată din 20 de militari care au dobândit diverse grade de invaliditate în urma unor accidente în timpul misiunilor, fiind a treia participare a țării noastre la competiție.  Din lotul de anul acesta face parte și plt. princ. adj. în rezervă Eugen Mănăilă, veteranul buzoian rănit grav în Afganistan în 2010, înscris în competiția de la Haga la trei discipline sportive powerlifting, canotaj în sală și atletism-aruncarea bilei.

Eugen Mănăilă a mers la Haga însoțit de soție, cu o stare de spirit foarte bună și cu o pregătire prealabilă susținută  (în jur de 4-5 antrenamente pe săptămână). De altfel, veteranul buzoian a fost la a doua participare la Invictus după cea din 2017, de la Toronto. La cele trei probe la care a fost înscris a reușit rezultate mai mult decât onorabile, despre care vorbește chiar veteranul buzoian, într-o postare pe Facebook.

”În proba de aruncarea greutății am ratat o medalie făcând niște greșeli majore datorate lipsei de experiență… câștigătorul medaliei de aur m-a încurajat ulterior și mi-a spus că de știam ce am de făcut puteam obține orice medalie. Cătă sportivitate , cât fair-play , mai ales că medalia de bronz a fost câștigată de un compatriot de-al lui… i-am răspuns că nu am pierdut nimic deoarece m-am întrecut pe mine și asta a contat. Ne-am luat în brațe și am simțit că avem valori comune în privința raportării la viață.

În celelalte două probe, veteranul buzoian s-a situat la jumătatea clasamentului. În proba de powerlifting, Eugen Mănăilă a împins de pe bancă, din poziția perfect întins, greutăți de 121 de kilograme .

În probele de rowing ținta mea a fost ca să depășesc 1000 de metri vâsliți în proba de anduranță ( 4 minute ) și 300 de metri în proba de viteză ( 1 minut ) . Le-am depășit reușind să mă clasez undeva la mijlocul clasamentului la open ( vreo 77 de competitori) în ambele probe … mult peste țintele mele ținând cont de vârsta mea biologică și de posibil faptul de a fi fost cel mai mare ca vârstă în probele de forță. La powerlifting am avut toate încercările bune , cu un vârf de 121 de kg împins din bancă unde ești întins și legat , adică fără arcuire ci doar forță brută a părții superioare a trunchiului. Această încercare m-a situat cu aproximație tot pe la jumătatea clasamentului la categoria mijlocie unde au fost cei mai mulți competitori ( vreo 30 ).”

În afara competiției sportive, buzoianul a participat la activități de socializare, a urmărit alți concurenți la diverse probe și s-a fotografia cu prințul Harry, cel care a inițiat Jocurile Invictus, pierzând patronajul competiției atunci când a renunțat la privilegiile regale.

Eugen Mănăilă, alături de prințul Harry, fondatorul Invictus

La finalul ediției de la Haga, Eugen Mănăilă anunță, în aceeași postare pe Facebook în care vorbește despre rezultate, că renunță la ritmul de pregătire intensă din ultimii ani:

”Și cu asta am pus punct perioadei de sportiv amator care își impune un program de profesionist deoarece acest program aduce la pachet viruși : comparație și critică; sentiment de insuficiență ( tot timpul vrei să fii mai bun , mulțumirile sunt doar de moment, dezechilibru psihic garantat, depresie și anxietate asociată, nevoie de apreciere externă) ; deteriorare fizică ( chestiile dezvoltării personale gen ,, the sky is the limit ” sunt în esență niște rahaturi care te dezechilibrează , te scot din viața socială și te aduc într-o poziție profund egoistă ). Sport în sensul mișcării pentru sănătate voi face toată viața deoarece este singura modalitate prin care ai : condiție fizică bună ; sănătate optimă; controlul greutății ; somn liniștitor ; echilibru etc.”