Una dintre cele mai frumoase și vechi case tradiționale se află chiar în Buzău și poate fi oricând vizitată, fiind restaurată atent de pasionata pentru tradiție Antonela Dragomir. Nu știi dacă să-i admiri florile, ferestrele, ștergarele de pe pereți, oalele așezate cu grijă sau fântâna din curte. Nu știi ce detaliu să analizezi atent, ce colecție să fotografiezi mai întâi. De la fotografii vechi, la colecții cu sute de exemplare de păpuși, toate sunt puse cu grijă pe rafturi.
Casa respectă întocmai arhitectura predominantă a vremurilor când a fost construită, prezentă în regiunile colinare, unde locuinţele erau ridicate pe temelie de piatră, cu pereţii din cununi de bârne așezate orizontal şi prinse în cepuri şi cuie de lemn, cu păstrarea aparentă a lemnului. Casele se încălzeau prin vetre deschise, amplasate în mijlocul camerei, unde se prepara şi hrana.
Fiind o destinație de week-end, Casa-Tezaur a devenit gazda a zeci de copii de la grădinițele din zonă, care au venit să vadă ce obiecte dețineau bunicii și străbunicii lor pe vremuri. Atât educatoarele, cât și proprietara casei, le-au adus celor mici explicațiile de care aveau nevoie pentru a înțelege mai bine vremurile demult apuse.

Cei mici și-au ales propriile obiecte preferate și cu greu s-au putut hotărî pe care să-l admire mai întâi.
„Cel mai mult le-a atras atenția plugul de arat, căruța cu jugul de boi, costumele populare și mulțimea de păpuși. Nici nu știau la ce obiect să se oprească și pe care să-l admire mai mult. Noi ne-am deplasat cu toți copiii acolo, am fost împreună cu celelalte grădinițe și le-am explicat copiilor despre obiectele expuse. Au văzut atât unelte de la munca câmpului, au observat obiectele care se foloseau pentru hrănirea hranei, vasele de lut, tacâmurile din lemn”, a declarat Eugenia Rîpeanu,
educatoare la grădinița din Dealu-Viei.
Vizita a fost una emoționantă. Curiozitatea copiilor și modul în care au reușit să zâmbească după fiecare explicație adusă lor au făcut-o pe proprietară să se bucure enorm. În plus, aceasta vrea să le pregătească celor mici o activitate de Ziua Copilului, tot la Casa-Tezaur din Merei.
„Așa ce m-am bucurat că au venit! Era curtea plină, m-am emoționat! Sunt minunați, o să vorbesc și cu cadrele didactice să le facem ziua!”, a spus Antonela Dragomir.
Excursia s-a încheiat cu zâmbete și voie bună, dar și cu o surpriză dulce din partea gazdei.
Adaugă comentarii