Actualitate

(FOTO&VIDEO) BAC fără emoții, dar cu surprize. Cum a reușit un tânăr să-l aleagă, dintre Liviu Rebreanu și Camil Petrescu, pe… Caragiale

Bacalaureatul a început astăzi, cu emoții și nu prea, la proba de limba și literatura română. Absolvenții de liceu spun că se așteptau ca subiectele la prima probă a examenului maturității să fie mai dificile, dar acum pot răsufla ușurați. Subiectele au fost destul de ușoare, așa că tinerii speră să obțină note destul de mari. În plus, candidații spun că după proba la română, considerată de mulți proba de foc, scapă de emoțiile examenului maturității. Bacalaureatul a trecut pe locul al doilea, întâietate având admiterea la facultate, pentru care se pregătesc de mult timp.

Înainte să înceapă examenul, zilele trecute, candidații spuneau că se așteaptă să primească la examen un subiect din Moromeții de Marin Preda. Subiectele trase la sorți le-au adus însă altceva de rezolvat.

Concret, candidații care au absolvit profilul real sau tehnologic au avut, la punctul al treilea, de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Tot Rebreanu  sau Petrescu a fost și pentru absolvenții profilului uman, doar că în cazul lor, aceștia au avut caracterizarea unui personaj dintr-unul din romanele studiate.

Părinții și rudele i-au așteptat pe adolescenți cu mari emoții în fața liceelor, sperând să vină cu vești bune.

Însă, nu pentru toți au fost vești atât de bune. Unul dintre tineri spune că a ales o operă care îi aparține lui Caragiale, deși a avut de scris despre Rebreanu sau Petrescu.

Bacalaureatul continuă mâine cu proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Miercuri va fi proba la alegere, pentru ca joi să fie proba la limba maternă, în cazul candidaților care nu susțin examenul în limba română. Rezultatele vor fi afișate pe 3 iulie, iar cele finale, după rezolvarea contestațiilor, pe 7 iulie. Candidații au avut la dispoziție 180 de minute pentru rezolvarea subiectelor.

La Buzău, 24 de elevi au ales să nu se prezinte la proba la română, semnând pentru prezență un număr de 2393 din 2417 de candidați.