Actualitate

(FOTO&VIDEO) Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Ce riști dacă circuli cu mașina neechipată pentru sezonul rece

Sezonul rece vine cu cheltuieli în plus pentru șoferi. Cei care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să aibă montate la maşină anvelope de iarnă. Momentul în care aceste anvelope trebuie schimbate nu ține de o dată calendaristică exactă, ci doar de schimbările vremii.

ANM anunţă că vremea se răceşte şi aduce cu ea fenomene specifice sezonului rece, iar conducătorii auto trebuie să își ia măsuri de precauție pentru a evita accidentele rutiere. Când șoferii circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului, trebuie să ia în calcul că folosirea unui alt tip de anvelopă le poate pune viața în pericol, dar le poate aduce și amenzi usturătoare.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția ,,all seasons”. Folosirea unui alt tip de anvelopă poate duce la amenzi de până la 2.900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și între 9 și 20 de puncte de amendă.

Potrivit unui studiu realizat recent, pentru români prețul este unul dintre criteriile cele mai importante la achiziționarea de anvelope, urmat de marcă, eficienţă, rezistenţă, zgomotul produs la rulare, precum şi frânarea şi manevrabilitatea pe diverse tipuri de carosabil.

Gabi Brătilă-instructor auto

Ceea ce au în plus anvelopele de iarnă este că sunt realizate dintr-un cauciuc special, care oferă o aderență adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR.

Deținătorii de service-uri autorizate pentru schimbul de anvelope spun că este foarte aglomerat în această perioadă, dar că este un lucru normal.