Actualitate Social

(FOTO&VIDEO) Controale masive în căminele de bătrâni. Ce s-a descoperit în urma primelor verificări din Buzău

Foto cu caracter ilustrativ

Au început controalele la căminele pentru bătrâni din județul Buzău, primele verificări dintr-un lung șir de astfel de acțiuni ce vor avea loc întreaga săptămână. În județul Buzău sunt 50 de așezăminte ce urmează să fie verificate, rând pe rând, de comisiile mixte constituite cu acest scop.

Urmează o săptămână de controale la sânge în centrele sociale din întreaga țară, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală ororile din județul Ilfov, unde s-a descoperit că persoane cu dizabilități erau ținute în condiții inumane. Cazul ce a șocat întreaga țară trimite echipele de control în toate centrele sociale. Autoritățile vor să se asigure că ceea ce s-a descoperit lângă București au fost doar cazuri izolate. În Buzău, primul centru în care au ajuns comisiile a fost cel de la Aldeni, un cămin închis timp de 3 ani, din cauza problemelor grave descoperite aici. În perioada 2013-2014, în urma unor verificări făcute de procurorii buzoieni ca urmare a unor sesizări făcute de Centrul de Resurse Juridice, a fost scos la iveală coșmarul pe care îl trăiau beneficiarii. Aceștia, adulți și tineri cu dizabilități, erau sedați, bătuți crunt, sau chiar puși să muncească. Abia după 3 ani, timp în care beneficiarii au fost mutați iar căminul renovat, centrul a fost redeschis.

Astăzi, centrul a fost vizitat de echipele de control. Prefectul Daniel Țiclea, prezent la Aldeni în timpul verificărilor, spune că a fost extrem de mulțumit de ceea ce a găsit.

“Concluzia cu care plec astăzi, de aici, este că dacă în județul Buzău lucrurile ar arăta așa, eu aș fi liniștit. Am văzut azi aici cantine decente, spații îngrijite, linoleum schimbat în toate camerele, spații aerisite, oameni cu probleme grave a căror demnitate este respectată.”

Întreaga săptămână vor fi realizate astfel de controale, pentru a fi verificate toate cele 50 de centre din județ.