Actualitate

(FOTO+VIDEO) Cum a reușit David Andrei Vlad să ducă Hasdeul pe podiumul internațional. Primirea emoționantă la revenirea acasă

David Andrei Vlad - olimpic internațional

David Andrei Vlad, hasdeianul medaliat cu bronz la olimpiada internațională de biologie, ce s-a desfășurat în Armenia, a revenit acasă. Colegiul al cărui nume a fost dus de David până pe a treia treaptă a podiumului l-a primit pe olimpicul internațional cu aplauze. Câțiva colegi și profesori, alături de profesorul de biologie care l-a pregătit și de directoarea liceului, i-au făcut tînărului o primire călduroasă.

Profesorul de biologie i-a făcut, de altfel, un cadou de suflet: un atlas de anatomie care să îl ajute pe olimpic să se pregătească și pentru olimpiada de anul viitor.

Pentru David Andrei Vlad nu a fost deloc ușor, iar rezultatul de excepție vine în urma muncii susținute în decursul anilor. Iar probele de la olimpiada internațională au fost foarte dificile.

„A fost o olimpiadă foarte grea, pregătirea a fost extraordinar de obositoare, au fost zile în care am lucrat și douăsprezece ore pe zi la facultate pentru că a trebuit să lucrez la facultate. Pentru olimpiadă am avut nevoie de lucruri de la Facultatea de Biologie, chiar anii II – III. După munca aceasta, a venit olimpiada. A fost o săptămână uimitoare, am cunoscut persoane din toată lumea, persoane foarte interesante, fiecare cu povestea lui, cultura lui.”, a povestit David Andrei Vlad, olimpic internațional.

David și-a amintit cu emoție despre momentul în care a aflat că a cîștigat medalia de bronz, pentru că nu se aștepta la asta:

„Cu o oră înainte de premiere, s-a aflat lista finală. Profesorii care au însoțit lotul știau doar ce am făcut noi, cei patru din echipă, doar punctajul, nu și dacă am luat medalie sau ceva. Nici noi nu știam. Eram în sală, strigau medaliații cu bronz, eu stăteam relaxat, aplaudam și deodată îmi aud numele. Am sărit din scaun, am fugit pe scenă, mi-am scăpat și telefonul.”, mărturisește, râzând, David Andrei Vlad.

Un rezultat foarte bun în condițiile în care pregătirea lotului olimpic al României a fost sub nivelul pregătirii ce se face în alte țări. Elevii care au reprezentat România la olimpiada internațională de biologie din Armenia au fost pregătiți la Facultatea de Biologie din Cluj-Napoca și la Facultatea de Biologie a Universității București. Ceea ce au făcut acolo le-a fost de mare ajutor tuturor componenților lotului.

Atât David, cât și profesorii săi, cred cu tărie că e nevoie ca olimpicii să fie sprijiniți mai mult în a face performanță.

La olimpiada internațională de biologie, România a obținut trei medalii de bronz respectiv David Andrei Vlad de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Ștefan Ionel Dumitrescu de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov și Iustina Roșu de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București.