Actualitate

Gabriel Avrămescu, PNL Buzău: ”Am demonstrat că nu suntem remorca PSD. E nevoie de oameni noi în politica locală”

Deși sunt parteneri de guvernare și conlucrează la proiecte locale, PNL și PSD rămân, cel puțin în județul Buzău, adversari din punct de vedere politic. A reieșit foarte clar din declarațiile președintelui organizației județene a PNL Buzău, Gabriel Avrămescu. Invitat la Focus TV, în emisiunea Sens Direct, liberalul buzoian a vorbit despre trecutul recent al organizației, parteneriate și incompatibilități, dar și despre alternative și suflul nou pe care îl caută.

În opinia lui Avrămescu, care când a venit la conducerea organizației a preluat un partid la limită, jocurile predecesorilor săi sunt, în bună parte, responsabile de situația din prezent. Avrămescu spune că PSD are una dintre cele mai puternice organizații din țară în județul Buzău tocmai pe fondul jocurilor politice făcute în urmă cu 8 ani.

”La Buzău PSD e atât de mare pentru că PNL l-a făcut mare. În 2014, când a fost celebra ordonanță Dragnea, a fost un miraj pentru mulți dintre noi, și eu am făcut parte din acel val, n-am ascuns asta niciodată, și am mers în zona aia. Și atunci de la un PSD-PNL care mergeau umăr la umăr, în orice bătălie electorală, aici, în județ, totul s-a destabilizat. În momentul acela, PSD a devenit un fel de PNL 2. Trebuie să recunoaștem că mare parte din primarii care sunt acum la PSD sunt foști membri ai Partidului Național Liberal. Noi construisem atunci o organizație puternică, mergând în teren. Eu am mers atunci foarte mult în teren. Aveam 30 de primari, PSD avea 32. Practic, erau două partide care trebuiau să țină cont unul de altul. Aveau nevoie, în orice majoritate, unul de altul, aveau nevoie să-și respecte promisiunile și să le negocieze. Ce s-a întâmplat după 2014 știm foarte bine. PSD a devenit partid-stat, a avut rezultate foarte bune în 2016 și în 2020”, a spus Gabriel Avrămescu la Focus TV.

Avrămescu mai spune că a preluat un partid cu un scor electoral scăzut și a reușit, în ultimii 2 ani, să facă Partidul Național Liberal mai vizibil. A mizat și mizează în continuare pe oameni noi în politică, tocmai de aceea șefii partidului spun că sunt tot timpul pe teren: caută oameni noi, dar și să scape de ceea ce Avrămescu numește o etichetă pusă partidului în anii trecuți.

”În 2016, din ce știu, PNL a avut, în Buzău, ca scor la parlamentare, 11%. Practic, din 2014 până în 2020 e o creștere de 6%. Noi sperăm să menținem trendul ăsta. Ideea e că în momentul de față nu prea au venit oameni noi în politică. Ori, noi tocmai asta încercăm să facem acum: să identificăm oameni noi în fiecare localitate, care să arate că pot reprezenta o alternativă și o singură soluție în localități care au, poate, același primar de 5-6 mandate. Noi ne dorim ca, prin oamenii pe care îi promovăm în perioada asta, să venim cu altă față a politicii. Am început cu asta de  la parlamentare, când am venit cu Vlad Pufu care nu mai făcuse politică până la momentul respectiv, cu Daniel Țiclea, la fel. Sunt oameni care sunt vizibili în momentul ăsta în zona administrativ-politică a județului. Pe de altă parte, nu accept și nu voi accepta blaturi. Din păcate, organizația asta a fost un PSD 2. Ori, noi tocmai asta încercăm să facem: să scăpăm de această etichetă. Și cred că am demonstrat în ultimul an că nu avem nici o treabă să fim vreo anexă sau remorcă a PSD. Cred că am fost singura voce critică a opoziției din județul Buzău atât în ceea ce privește zona de administrare a județului, cît mai ales partea de municipiu”.

Gabriel Avrămescu mai spune că toți membrii PNL Buzău ar trebui să își asume această luptă, pentru a scăpa de imaginea de anexă a PSD. Mai mult, liderul liberal spune, tranșant, că social-democrații din administrație, cu referire directă la Constantin Toma și la Petre Emanoil Neagu, trebuie să iasă la pensie și să lase locul tinerilor.

”Ne dorim ca toți cei care sunt membri ai PNL să-și asume această luptă. O luptă de principii, de idei. Dar, în momentul în care tu ești ținut de sfânta factură de la administrația pesedistă, normal că nu vrei să te bați și să arăți că vrei o schimbare în comuna, orașul sau județul din care provii. Din punct de vedere politic, și nu numai, România e împărțită în două. Vorbim de două Românii: România de peste munți și România de dincoace de munți. România de peste munți e România liberală. România de dincoace de munți e o Românie social-democrată. Asta trebuie să vedem și să comparăm întotdeauna. Ne place România liberală sau vrem să trăim în România social-democrată? În România de peste munți există organizații PSD puternice, la fel și în partea cealaltă, există niște organizații PNL puternice, construite de niște oameni care au crezut în niște idei și care au venit și le-au spus cetățenilor verde în față lucrurile așa cum sunt.  Că dacă, după 30 de ani, te mai duci la poarta omului să-l minți în față, mai bine stai acasă sau te lași de tot de politică. Ce ar fi însemnat ca, la Cluj, să dezarmeze tot ce înseamnă armata roșie, să renunțe la a mai face campanie, pentru că în Cluj e primar PNL, președinte de Consiliu Județean PNL, peste 60 de primari PNL. Uitându-ne în partea cealaltă, de ce nu s-ar putea face treaba asta și la Buzău, unde este șeful roșu al României. Aici e esența! Cel mai mare handicap al nostru nu este că PSD e o organizație puternică, e că șeful PSD la nivel național e de la Buzău. Ei au doi lideri la nivel administrativ care sunt aproape de vârsta de pensie. Primarul are peste 60 de ani, la fel președintele CJ. Cu ce suflu nou vine acest partid? E o vârstă, e o experiență de viață, dar trebuie să vină ceva în loc”, a mai spus Gabriel Avrămescu la Focus TV.