Actualitate Social

Premieră nedorită pe piața forței de muncă. Nu s-a mai întâmplat de ani buni

O situație care nu s-a mai înregistrat de ceva vreme la Buzău a fost semnalată vara aceasta. Pentru prima dată după ani buni, absolvenți ai școlilor profesionale, tineri extrem de căutați de angajatori, chiar de pe băncile școlilor, au ajuns pe lista șomerilor. O situație nedorită care, cred specialiștii AJOFM, are drept cauză perioada lungă în care elevii au învățat online.

În ultimii ani, tinerii care învățau o meserie încă din școală erau “vânați” de agenții economici chiar din timpul cursurilor. Cum nevoia de salariați care să cunoască o meserie este extrem de mare, angajatorii căutau forță de muncă în rândul elevilor școlilor profesionale pentru ca la finalizarea cursurilor să îi angajeze direct. Ani buni, niciun absolvent de școală profesională nu a ajuns în atenția Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Vara aceasta, însă, situația s-a schimbat. 9 absolvenți de astfel de școli au mers la AJOFM pentru a fi luați în evidență și ajutați să își găsească un loc de muncă.

“O generație nouă a pășit pe piața forței de muncă, e vorba de promoția 2022. Din aproximativ 3.400 de absolvenți, pe porțile AJOFM au pășit, în sensul că au apelat la o formă de ajutor al statului român,  puțin peste 250 persoane. Pentru prima dată după mulți ani, circa 5 ani, avem în șomaj 9 absolvenți ai școlilor profesionale. Până acum, acești copii erau vânați și încadrați de pe băncile școlii”, a declarat, la Focus Tv, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

De ce s-a ajuns în această situație? De vină ar fi, spun specialiștii AJOFM, școala online.

“Ne-am pus și noi întrebarea “De ce ajung în șomaj absolvenți ai școlilor profesionale?” Cel puțin pentru actuala promoție răspunsul este destul de simplu: pentru că au fost aproape 2 ani de învățământ online, școala profesională nu se face online, și atunci angajatorii își pierd încrederea în abilitățile pe care acești copii și le-au însușit în școală.”

Pentru acești tineri, AJOFM organizează o serie de cursuri de calificare și recalificare astfel încât să poată să își găsească mai repede un loc de muncă.