Actualitate

(FOTO&VIDEO) Cum se circulă în Buzău, orașul șantierelor, în prima zi de școală

Pe lângă emoțiile inerente începerii unui nou an școlar, buzoienii au avut emoții, în această dimineață, și în legătură cu modul în care vor ajunge la destinație, dacă pleacă de acasă cu mașina. Cu toate că, în ultimele zile, o parte din șaniterele de pe străzile orașului s-au închis, problema fluenței traficului rămâne una serioasă.


Din fericire, prima zi de școală nu a venit cu blocaje majore, dar asta se datorează, în principal, faptului că unitățile de învățământ au programat la ore diferite festivitățile de deschidere, iar cele mai mari școli, cum ar fi Școala generală numărul 11, i-au chemat la ore diferite pe boboci și pe elevii de gimnaziu.

În intervalul 7,30-8,30 s-a circulat în bune condiții pe majoritatea arterelor orașului. Aglomerație a fost doar în zona grădinițelor unde preșcolarii au fost aduși cu taxiurile sau cu mașinile personale ale părinților. De pildă, la grădinița Boboceii din cartierul Micro 3, situația la ora 8,00 arăta așa cum se vede în videoclipul de mai jos.

După ora 9,00, valorile de trafic au crescut pe mai toate arterele orașului pentru că părinții și elevii s-au îndreptat către unitățile de învățământ, școli și licee, pentru a participa la festivitățile de deschidere. Aplicațiile de trafic au început să arate că sunt zone care pot fi traversate cu o viteză de 8 km/h pe oră, iar pe altele viteza de rulare este de cel mult 20 km/h.


Pentru șoferi, polițiștii rutieriști au venit cu câteva sfaturi. Părinții care își duc copiii la școală cu mașina sunt sfătuiți să circule cu prudență, în special în zona trecerilor pentru pietoni şi a unităţilor de învăţământ, să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde pot bloca traficului rutier sau căile de rulare a mijloacelor de transport public. De asemenea, condcuătorii auto trebuie să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să fie atenți la indicațiile poliţiştilor rutieri, să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv.

Regula de aur este ca, dacă distanţa dintre domiciliu şi unitatea de învăţământ este mică, părinții să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului. Pietonilor le este recomandat să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate şi semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic şi sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată si înţeleasă de către conducătorii auto.
Iar dacă pentru șoferi, regula de aur este să renunțe la mașini pentru distanțe scurte, pentru pietoni există o alta: în timpul traversării unei străzi, renunțați la folosirea telefonului mobil! Folosirea dispozitivului influenţează capacitatea de atenţie şi reacţie a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbeşte la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.

Etichete