Actualitate

(FOTO&VIDEO) Cum și-au propus tinerii din Siriu să atragă turiștii. Evenimentul care a strâns în zonă zeci de persoane din toată țara

Siriu, una dintre comunele buzoiene ce se află, indiferent de anotimp, în topul preferințelor turiștilor, începe să găzduiască evenimente tot mai atractive, care scot în evidență potențialul turistic al zonei. Pe lângă evenimentele organizate pe lacul Siriu și excursiile în munți planificate de proprietarii de pensiuni, recent a avut loc o altă acțiune care a stârnit interesul pasionaților de plimbări în natură din mai multe județe.

Duminică, de Ziua Prieteniei, aproape 100 de bicicliști de toate vârstele și-au dat întâlnire la Siriu, unde au luat parte la o acțiune inedită: au pedalat pe drumul spre unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județ: Cascada Pruncea. Acțiunea, care a urmărit ca tot mai mulți localnici și turiști să aibă parte de câteva ore de relaxare într-un cadru natural de poveste, de o ocazie perfectă de a socializa și a-și face noi prieteni, a fost organizată de autoritățile din Siriu, la inițiativa unor tineri din localitate.

“Noi avem o colaborare cu Primăria Râmnicu Sărat, un proiect finanțat din fonduri europene privind implicarea tinerilor în rezolvarea problemelor comunității. Recent am avut o întâlnire și le-am explicat că nu e de ajuns, de exemplu, să arătăm cu degetul primarului: uite, trebuie să faci lucrul Acela, sau să faci activitatea x, trebuie și implicarea lor să se vadă. Adică, uite avem și noi nevoie de… ca să facem asta. Câțiva tineri au înțeles acest lucru și mi-au propus să facem o activitate cu bicicletele, ba chiar să fie un mic proiect de viitor “Descoperă Siriul”. Acum am făcut o mică parte din acest proiect, “Tura de biciclete”, pentru socializare”, a declarat, pentru șansanews.ro, primarul Dragoș Voicu.

Ideea a venit de la un grup de tineri, a fost analizată împreună cu antreprenorii din Siriu și autoritățile locale, iar duminică a fost pusă în aplicare. Evenimentul s-a bucurat de un mare succes: aproape 100 de persoane, de la copii de câțiva ani, până la adulți de 70 de ani, și-au luat bicicletele și au pornit la drum alături de noii prieteni.

“Am fost aproape 100 de participanți, cred că cel mic a avut undeva la 3 ani și un pic, cel mai în vârstă undeva la 70 de ani. Au fost persoane din Siriu, din zona Buzăului, din București, Calvini, Cislău, Brașov. Am parcurs traseul de la intersecția DN10 cu drumul către cascadă, când am ajuns la destinație a avut loc și acordarea de diplome de participare tuturor participanților. Chiar m-am bucurat că au fost foarte mulți participanți. Asta cu atât mai mult cu cât am lansat ideea doar cu câteva zile înainte, nu cu foarte mult timp, doar am anunțat pe Facebook și s-au prezentat în număr destul de mare. Ne-am gândit să devină o acțiune organizată periodic. În plus, vrem să organizăm și drumeții către Lacul Vulturilor.”

Sursa foto Fb/ Dragoș Voicu

Pe parcursul celor 6 km, de la DN10 până la Cascada Pruncea, amatorii de pedalat în aer liber au povestit, au glumit și și-au făcut fotografii în care au surprins peisajele minunate ale Siriului.

“Am mers 6 km pe drumul spre cascadă. Când am ajuns acolo erau deja zeci de turiști acolo, zona era foarte animată.”

Cascada Pruncea este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Buzău.

Fie că sunt în trecere, fie că ajung la pensiunile din comună, aproape că nu este weekend în care cascada să nu fie vizitată de sute de persoane, dornice să aleagă un loc răcoros, cu un peisaj uimitor. Numărul turiștilor ar putea fi și mai mare, dar drumul destul de anevoios îi determină pe mulți să renunțe la călătorie. Situația s-ar putea schimba cât de curând. Drumul către cascadă urmează să fie reabilitat.

“Avem promisiunea din partea Consiliului Județean că drumul va fi modernizat în viitorul apropiat. Cu siguranță în cel mult două săptămâni va începe reabilitarea rigolelor până la cascadă și apoi reabilitarea drumului.”