Actualitate

(FOTO&VIDEO) Eroii martiri ai Revoluției din 1989, comemorați la Buzău

Se împlinesc 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, când mii de români au ieșit în stradă și au luptat pentru libertate și înlăturarea dictaturii comuniste. Ca în fiecare an, pe 22 decembrie, ziua cea mai lungă din istoria recentă, decisivă pentru parcursul evenimentelor de acum 33 de ani, în toată țara au avut loc manifestări de comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru libertate.

Evenimente dedicate eroilor revoluționari au avut loc și la Buzău. O primă ceremonie a avut loc la ora 9.30, la ”Domul Central” din Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, acțiune care a fost urmată de o altă manifestare, la Bustul Generalului Ștefan Gușă, din localitatea Spătaru, începând cu ora 11.00.

Acțiunile organizate cu acest prilej au cuprins un ceremonial militar, unul religios, depunere de coroane și jerbe de flori.

47 de buzoieni au murit în urmă cu 33 de ani, pe raza judeţului Buzău, dar şi în alte locuri din ţară, jertfindu-se pentru un ideal, dar și pentru familiile și urmașii lor.

lată lista martirilor buzoieni din Revoluţia Română:
Dumitru Alexandru, Pavel Androne, Vasile
Antemir, Costică Apostoiu, Vasile Apostol,
Valerică Bălan, Anton Baltac, Stroe Bobeş
Petru Bogdan, Diogene Burlacu, Traian
Buzea, Petre Caraliu, Romeo Ciocârlan,
Florica Ciortan, Alexandru Ciulin, lon
Constantin, Nicolae Cristea, Florin Cristian
Costel Dan, Costel Dascălu, Titi
Dumitrache, Daniela Fercu, lulian Florin,
Dorin Hagima, Gheorghe lacob, Traian llieş,
Maricel Luiuz, Dorel Mănăilă, Săndel Marin,
Alexandru Marinescu, Ştefan Mocanu
Mircea Munteanu, lon Pălădoiu, Cătălin
Patulea, Laurenţiu Purcherea, Viorel
Samoilă, Costel Stan, Maria Tătăranu
Nicolae Tisăianu, Aurel Toader, lulian
Toader, Gheorghe Tudor, Stănică
Vâlculescu, Constantin Vlad, Vasile Voican
Constantin Voinea și Nicolae Zaharia

Poveștile de viață ale urmașilor lor sunt copleșitoare, iar trecerea timpului nu a șters durerea din sufletele celor rămași în urmă.

După un an de la nuntă, soțul Marianei a plecat în Ceruri, iar tânăra soție se pregătea de înmormântare în ziua în care trebuia să serbeze un an de la nuntă. Buzoianca spune că, deși timpul a trecut, iar durerea e la fel de mare, urmașii revoluționarilor mai au o durere: drepturile nu le sunt respectate.

Tot astăzi, în jurul orei 9:00, în Piața Dacia, reprezentanții PNL Buzău au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, aflat în fața Palatului Comunal. De altfel, acesta este locul în care an de an se organizau manifestări în memoria buzoienilor care au pierit în decembrie 1989. Anul acesta, însă, evenimentele specifice nu au mai putut fi susținute în centrul orașului, din cauza lucrărilor care se desfășoară în zonă.