Număr record de la Baza Aeriană de la Boboc unde, după trei an de pauză, a fost reluat mitingul aviatic BOBAS. Aproximativ 12.000 de oameni au urmărit de la sol spectacolul oferit de piloții și parașutiștii militari și civili, completat de expoziții la sol. Pentru aviatori, ziua în care au organizat întâlnirea cu publicul a avut o semnificație specială. Acum 113 ani, pe 17 iunie, a avut loc primul zbor al lui Aurel Vlaicu, de pe Dealul Cotrocenilor. Tot pe 17 iunie se serbează și înființarea primei structuri de Aeronautică Militară și ziua Statului Major al Forțelor Aeriene.
Vlaicu povestea în 1910, cu mândrie, cum a reușit să se ridice de la sol, cum a simțit vibrația publicului care îl urmărea la acea vreme și cum aplauzele i-au făcut sufletul să se umple de bucurie. Au trecut 113 ani, dar bucuria a rămas neschimbată. Sâmbătă, la Boboc, din mijlocul publicului, regii aerului s-au înălțat spre cer salutând mulțimea nerăbdătoare să le vadă reprezentațiile.
După un program minuțios stabilit, aeronavele s-au ridicat de la sol. Prima reprezentație a fost cea a aeromodelelor, urmată de o demonstrație, în zbor, cu motoparapante. Show-ul aviatic a continuat cu aparatele militare. Loopingurile, coborârile pe coadă sau pendul, zborurile în picaj au crescut adrenalina.
La manșă s-au aflat și piloți foarte tineri care și-au dobândit măiestria după multe ore de pregătire la Baza Aeriană Boboc. Locotenentul Ștefan Buțincu spune că visul său dintotdeauna a fost să devină pilot militar. Știe că într-o zi va fi el cel care va forma noi piloți. Până atunci, este pregătit oricând să pornească la luptă, dacă țara o cere.
Unul dintre cele mai spectaculoase momente a fost un exercițiu tactic care a simulat recuperarea unui pilot care s-a catapultat și a fost prins de inamici. Camarazii l-au recuperat și l-au adus bază. Exercițiul a fost o coordonare a forțelor de la sol cu cele din aer.
Generalul Ovidiu Bălan, comandantul al Școlii de Instruire a Personalului Aeronautic spune că a fost o mare șansă ca toate aeronavele din dotarea Forțelor Aeriene să fie aduse, sâmbătă, la Boboc.
Aproape la fel de spectaculoase au fost și prinderile pe verticală și orizontală are parașutiștilor, cu ajutorul cărora, steagul României a fost adus pe sol.
Surpriza showului au fost aparatele Eurofighter Typhoon, aparținând forțelor aeriene italiene, participante la misiuni de poliție aeriană, în zona Mării Negre. Două la număr, venite de la Constanța, aparatele de vânătoare au avut o evoluție de câteva minute.
Entuziasmul momentului a fost trăit intens atât de cei mici, cât și de cei mari. Expoziția de tehnică a fost o perfectă zonă instagramabilă, unde s-au obținut fotografii de neuitat.
Adaugă comentarii