O haită de șacali terorizează un sat întreg din comuna Scorțoasa. Nu este prima localitate din județ unde șacalii fac ravagii, dar e pentru prima oară când animalele au atacat inclusiv oameni.
O localnică a povestit în exclusivitate pentru Șansa News, cum șacalii atacă mai multe gospodării din zonă. Se pare că este vorba despre o haită de 20-25 de șacali, care se plimbă nestingheriți prin sat, intrând mai ales în gospodăriile de la marginea satului, aproape de pădure. Femeia povestește speriată cum a fost mușcată de șacali de mai multe părți ale corpului și cum a cheltuit sume mari pentru a-și cumpăra păsări, pentru că periodic acestea sunt mâncate de animalele feroce.

„M-au tăbărât șacalii! Am fost și mușcată! Am câinele rupt, mi-au luat găinile. Nu mai fac față, am sunat și la 112. Când au venit autoritățile au văzut șacalii cum stăteau pe coastă”, ne-a spus localnica.
Într-o seară, femeia a sunat la 112 în speranța că va scăpa de sălbăticiuni. La fața locului s-au deplasat jandarmii care au îndepărtat șacalii pe moment, însă animalele au revenit a doua zi.
Am fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 despre prezența unor animale sălbatice, posibil șacali, în curtea unei persoane din localitatea Gura Văii, Scorțoasa. La sosirea jandarmilor animalele se aflau în apropierea imobilului unde au fost semnalați, însă nu mai constituiau un pericol. Jandarmii i-au alungat, ulterior executând patrulare în zonă în scop preventiv, a transmis IJJ Buzău.
Folosirea echipamentelor pirotehnice reprezintă singura soluție, cel puțin de moment pentru a speria animalele, i s-a transmis femeii, dar ea se teme să le folosească. Și mai tare îi este însă frică de animalele sălbatice și își dorește ca acestea să fie îndepărtate cât mai rapid.

Situația persistă de ceva vreme și ridică ceva semne de întrebare, mai ales că în mediul online circulă mai multe clipuri și fotografii cu stricăciunile provocate de șacali. Oamenii din zonă susțin și că o parte din sat nu beneficiază de iluminat stradal și că acesta ar fi unul dintre motivele pentru care animalele ar ajunge atât de aproape de gospodării.
Sătenii au realizat și o înregistrare audio în care au captat urletele înfricoșătoare ale șacalilor.
Numărul șacalilor a crescut necontrolat în ultimii ani, dar cei responsabili cu îndepărtarea lor ridică din umeri atunci când sunt întrebați despre această situație. Gestionarii fondurilor de vânătoare sunt cei care ar trebui să se ocupe de îndepărtarea sălbăticiunilor, mai ales că șacalul e o specie pentru care nu sunt restricții de vânătoare ca la alte specii.
Potrivit unui ordin aprobat în această vară de ministrul Mediului, din iunie anul curent până în 2024, numai în județul Buzău pot fi recoltați 947 de șacali, cum cum prevede cota stabilită la Minister.








Adaugă comentarii