Actualitate

(FOTO&VIDEO) Fraza, bat-o vina! Ce subiecte au avut tinerii la Evaluarea Națională și care au fost reacțiile lor

Momente pline de emoție astăzi, la școlile din Buzău. Prima zi a seriei de examene a venit la pachet cu trăiri intense ale adolescenților, deoarece greva din învățământ abia a încetat, iar controversele și semnele de întrebare deja erau pe buzele tuturor. Pe 19 iunie a fost susținută proba la limba și literatura română, urmând ca miercuri să aibă loc proba la matematică, iar joi proba la limba maternă.

Reacțiile elevilor au fost vaste, de la strigăte de bucurie, până la lacrimi de tristețe. Notele, se pare că vor fi de la cele mai mici, până la note maxime, declară elevii, care susțin că au fost bulversați de grevă și de școala online. Deși orele de pregătire suplimentare s-au făcut pe bandă rulantă, părerile tinerilor sunt împărțite. Unii au apreciat că a fost un nivel destul de ușor, alții au rămas rezervați cu privire la rezultat. Însă, indiferent de rezultate, se pare că trendul a rămas același, toți vor în licee de top, nimeni nu vrea să opteze pentru liceele tehnice.

Totuși, au fost și tineri care au ales să privească situația pozitiv și să rămână glumeți, chiar dacă nu se simt foarte siguri pe ei.

În ceea ce privește subiectele, elevii de clasa a VIII-a au avut la limba română două texte suport şi anume: “Limir- împărat” de Ioan Slavici şi “Deşertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Subiectul extras pentru anul acesta a fost cel cu numărul 4. Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Ei au avut două ore la dispoziție să rezolve subiectele, unice la nivel național

În prima parte a examenului, elevilor li s-a cerut să răspundă unor întrebări formulate pe baza textelor, au avut de spus, printre altele, două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și au avut de stabilit dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri privind cele două texte suport.  De asemenea, elevii au avut de realizat un text argumentativ legat de importanța respectării regulilor. La subiectul al doilea elevii au avut de făcut o caracterizare de personaj după textul din Limir-împărat, de Ioan Slavici. Însă, cei mici au spus că bețe în roate le-a pus subiectul cu numărul 7, în care li se cerea să transcrie propozițiile subordonate și să precizeze felul lor.

În acest an, media din gimnaziu nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Ierarhizarea absolvenților și repartizarea lor se va face doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, iar acest lucru le dă mari bătăi de cap atât elevilor, cât și părinților.

Ulterior, Inspectoratul Școlar Județean informează că au fost prezenți, 3315 elevi și nu s-au prezentat 226. Subiectele vor fi publicate alături de bareme, astăzi la orele 15.00, primele rezultate vor fi afișate miercuri, 21 iunie, la orele 14.00, iar rezultate finale vor fi afișate marți, 4 iulie.