Actualitate

(FOTO&VIDEO) Proiect inedit! Mănăstirea Bradu, la un click distanță de turiștii de pretutindeni

Mănăstirea Bradu, unul dintre cele mai cunoscute obiective din județul Buzău, este mult mai accesibilă turiștilor din întreaga țară. Monumentul, cu o vechime de sute de ani, poate fi vizitat printr-un singur click. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, mănăstirea de pe Valea Nișcovului a fost scanată în cel mai mic detaliu, astfel încât obiectivul poate fi “vizitat” și cunoscut de oricine.

Mănăstirea Bradu, un monument cu o istorie uimitoare, a fost redeschisă la finele lunii octombrie, anul acesta, la 160 de ani de la închiderea ei, ca urmare a legii secularizării averilor mănăstirești din 1863. Vestea a fost primită cu entuziasm de enoriașii din Buzău, și nu numai. Pentru a da posibilitatea cât mai multor persoane să viziteze renumita mănăstire, o companie din Buzău a scanat 3D monumentul și a realizat un tur virtual al Mănăstirii Bradu.

“Utilizând tehnologia de ultimă generație de scanare 3D, o companie românească din Buzău a reușit să le ofere turiștilor o experiență uimitoare prin posibilitatea de a realiza un tur virtual al Mănăstirii Bradu de pe Valea Nișcovului. Monumentul a fost scanat în cel mai mic detaliu, cu o marjă de eroare de doar 2 milimetri. Reproducerea de înaltă precizie a construcției a fost realizată cu ajutorul unui scaner laser 3D Trimble X7 și a unui sistem GNSS Trimble R8s, în proiect fiind cooptați 2 specialiști în scanare laser 3D și 2 operatori de prelucrare proiecte BIM”, anunță Narcisa Dumitru, președinte Asociația pentru Dezvoltarea Văii Nișcovului.

A fost o muncă minuțioasă, de câteva zile, iar rezultatul este uimitor.

“Scanarea laser 3D ne permite să creăm modele digitale detaliate ale obiectelor. Folosind această tehnologie, putem vedea obiectul și toate caracteristicile sale în detaliu fidel. Datele obținute cu scanarea laser 3D sunt foarte precise și se integrează foarte bine în sistemele noastre CAD. Acest lucru ne permite să folosim aceste date în munca noastră rapid și fără erori”, a declarat Florian Iordache, coordonatorul proiectului de scanare 3D a mănăstirii Bradu.

Istoria Mănăstirii Bradu

Construcția Mănăstirii Bradu a fost începută în secolul al XVI-lea de către de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și continuată de către soția domnitorului Mihnea Turcitul, Doamna Neaga. Cercetările arheologice au stabilit existența unei vieți monahale în vatra acestei mănăstiri chiar de la jumătatea secolului al XIV-lea. Actuala biserică a fost ridicată în cursul secolului al XVI-lea, iar în apropierea anilor 1641-1642 au fost construite turnul-clopotniță și o serie de chilii, presupunându-se că în jurul aceleiași date fusese zidită și incinta patrulateră. Așezământul călugăresc de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 17/29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială.

Cu o istorie bogată ce o leagă de unii dintre cei mai importanți domnitori ai Țării Românești, dar și cu un aspect impresionant cu ziduri groase și înalte și turnuri robuste pe colțuri, Mănăstirea cetate Bradu devine un important obiectiv turistic din zona de sud-est a României, ce poate fi vizitat acum atât fizic, cât și virtual cu ajutorul tehnologiei de scanare 3D de ultimă generație.