Actualitate

(FOTO&VIDEO) Proteste în tot mai multe instituții. Angajații de la Statistică au întrerupt activitatea

Se extind protestele în tot mai multe instituții publice. Începând de joi, 23 noiembrie, angajații Direcției de Statistică Buzău își strigă nemulțumirile în fața instituției.

Angajații au declanșat un protest spontan începând cu ora 10:30. Timp de un ceas, buzoienii au întrerupt activitatea în semn de protest față de salariile care nu le-au mai crescut de câțiva ani. Protestul se va desfășura zilnic. Pentru început activitatea instituției nu va fi afectată, spun reprezentanții angajaților Direcției de Statistică.

“Astăzi 23 noiembrie 2023, salariații din DJS Buzău, am decis să adoptăm o formă de protest spontan, care se va desfășura între orele 10.30-11.30, cu încetarea activității în acest interval de timp, protest care va continua pe o perioadă nedeterminată, zilnic, timp de o oră, până când revendicările noastre vor fi soluționate. Solicităm salarii conforme cu nivelul de pregătire și complexitatea activității desfășurate, echitate în raport cu instituțiile de la nivel central și cu alte instituții care, indiferent de context primesc majorări salariale sau reîncadrări în anexele Legii 153.

Principalele revendicări sunt:

  • stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici și personalul contractual la nivelul INS.
  • funcționarii publici si personalul contractual să beneficieze pentru complexitatea muncii de un spor de 15% aplicat la salariul de bază.
  • Având în vedere complexitatea și volumul de activitate, solicităm deblocarea angajărilor și mărirea schemei de personal.

Angajații de la Statsitică spun că revendicările lor nu sunt noi. Aceleași nemulțumiri au fost prezentate autorităților centrale și anul trecut, fiind incluse într-un memorandum aprobat de Guvern, dar care nu a fost pus în aplicare.

“Facem precizarea că aceste revendicări au fost prezentate Guvernului României încă din anul 2022 prin memorandumul cu tema Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică si Direcțiilor teritoriale de statistică. Acest memorandum a fost aprobat și semnat de Primul ministru al României, dl.Nicolae Ionel Ciucă, la data de 12.07.2022, DAR NU A FOST PUS ÎN APLICARE. Solicităm Guvernului României asumarea Memorandumului semnat și aprobat, pentru a putea fi pus în aplicare. Solicităm respect, echitate și plată egală pentru muncă egală!”