Actualitate

Protest la Prefectura Buzău!

Vor fi proteste astăzi în mai multe prefecturi din țară, între orele 10.00 – 12.00. Peste 1400 de salariați din mai multe prefecturi vor întrerupe lucrul și vor picheta sediile instituțiilor, iar o acțiune similară va fi și la Instituția Prefectului Buzău.

Salariații din instituțiile prefectului solicită de urgență adoptarea proiectului de modificare a codului administrativ și legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în așa fel încât lefurile lor să fie încadrate pe grilă de administrație de stat, la fel ca în aproape toate serviciile publice deconcentrate.

”Noi, salariații din instituțiile prefectului solicităm de urgență adoptarea Proiectului de Lege nr. 285/2022 pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în așa fel încât salarizarea noastră să se facă pe grilă de administrație de stat, așa cum sunt încadrați, la acest moment, aproape toți angajații din serviciile publice deconcentrate. Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, se arată într-un comunicat semnat de angajații Instituției Prefectului Buzău.

Aceștia arată că un angajat al Instituţiei Prefectului are un salariu mult mai mic decât unul de la Consiliul Judeţean, din primăriile de municipii, orașe și servicii publice deconcentrate.

Este ultima acțiune moderată de protest, mai anunță angajații din prefecturi, care spun că de săptămâna viitoare vor demara procedurile în vederea declanșării conflictului colectiv de muncă cu Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul României, în vederea declarării grevei generale.

”Acesta este ultima noastră actiune moderată de protest. De saptămâna viitoare vom demara procedurile în vederea declansării conflictului colectiv de muncă cu Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul României, în vederea declarării grevei generale. Intenționăm să declarăm greva generala în perioada premergătoare desfășurării alegerilor europarlamantare prin blocarea tuturor procedurilor specifice organizării alegerilor, proceduri ce se realizează de către angajații din prefecturi (preluarea și predarea buletinelor de vot, precum și a celorlalte materiale necesare procesului electoral, asigurarea plății tuturor celor implicați în procesul electoral, s.a. ”, se mai arată în comunicat.

Nu sunt primele proteste din prefecturi, la fel s-a întâmplat și în primăvara acestui an, când protestatarii au cerut salarii echitabile, prevăzute prin lege.