Actualitate

(FOTO&VIDEO) Ultimele date de la protestul taximetriștilor. Rămânem sau nu fără stații?

Proiectul care propune desființarea tuturor locurilor de așteptare pentru taxiuri de pe Bulevardul Unirii și strada Transilvaniei a pus pe jar taximetriștii din Buzău. Zeci de taximetriști s-au strâns astăzi pe Bulevardul Unirii să-și strige nemulțumirile, la un protest anunțat pe rețelele de socializare.

Taxiurile au blocat bulevardul, lăsând o singură bandă pentru circulație celorlalte mașini, pentru câteva ore, iar în jurul ei, zeci de taximetre au fost parcate în semn de protest. Șoferii au mers la primărie pentru a discuta problema legată de desființarea stațiilor, sperând că vor rezolva ceva.

Apariția sistemului de transport alternativ, de tip Bolt sau Uber, creează și mai multe probleme taximetriștilor, iar modificarea 7 a Anexei nr. 4 – Locurile de așteptare a clienților utilizate de autovehiculele care desfășoară activitatea de transport persoane în regim de taxi, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Buzău nr. 72/2008 privind reglementarea activității de transport public în regim de taxi sau închiriere, precum și de dispecerat taxi în municipiul Buzău, îi va face pe taximetriști mult mai puțini vizibili.

O altă problemă ridicată de protestatari a fost că odată cu desființarea unui număr de șase dintre cele mai importante stații, nu vor mai putea aștepta comenzi în zonă și vor consuma mai mult combustibil pentru a ajunge într-un loc în care staționarea este permisă.

Reprezentanții taximetriștilor au discutat, la Primăria Municipiului Buzău, cu viceprimarul Ionuț Apostu. Acesta spune că stațiile nu au cum să rămână unde erau, deoarece noul proiect de modernizare a orașului nu permite acest lucru. Viceprimarul a precizat însă că se recurge, în final, la o soluție de compromis, iar noi stații de taxi vor fi amenajate pe străzile adiacente străzilor Transilvaniei și Unirii.

„În conformitate cu proiectul cu finanțare europeană, mai exact Bulevardul Unirii și Strada Transilvaniei trebuie asigurate anumite condiții puse fie de finanțator, fie de Poliția Rutieră. Pe Transilvaniei, banda unu va fi pentru transport, bandă unică, nu va mai putea exista stație taxi. În urma ședinței Consiliului Local de săptămâna trecută s-a stabilit desființarea stațiilor, însă am stabilit cu taximetriști să facem stații pe străzile adiacente. Eu am înțeles și punctul lor de vedere, au nevoie de stații intermediare pentru a putea prelua comanda de la client”, a declarat viceprimarul Ionuț Apostu.

Discuțiile dintre taximetriști și reprezentanții Primăriei Buzău nu s-au încheiat însă. Acestea vor continua săptămâna viitoare, dar nu se preconizează un nou protest.