Actualitate SPORT Tineri pentru România

(FOTO&VIDEO)Cine este Alexia Tatu, buzoianca de aur care face senzație în tenis, și cum a intrat în sport. Primele declarații, acasă, după victoria de la Wimbledon

După victoria spectaculoasă repurtată la Wimbledon, în cadrul unui turneu organizat în premieră pentru juniori sub 14 ani, Alexia Tatu a ajuns la Buzău. Nu pentru mult timp, ci doar pentru câteva ore pe care le-a alocat somnului și unei vizite la terenul de pe Șoseaua de Centură, acolo unde se antrenează de la vârsta de 6 ani și jumătate, sub îndrumarea antrenorului Gabi Caloian. La clubul care aparține antrenorului Alexiei, sportiva care face senzație, prin rezultatele absolut spectaculoase din acest an, a fost așteptată de jurnaliști din presa locală și centrală și admirată de la distanță de participanții la un turneu aflat în desfășurare.

Alexia și antrenorul Gabi Caloian, întâlnire la clubul unde se antrenează

A descoperit tenisul, în timpul unei vizite cu clasa

Cel care i-a pus racheta în mână Alexiei Tatu este antrenorul Gabi Caloian, cu care sportiva are o legătură foarte strânsă, dar descoperirea sportivei a fost favorizată de un cumul de întâmplări. Buzoianca a ajuns, prima oară, pe terenul clubului condus de Gabi Caloian, pe când avea 6 ani și jumătate, și participa, împreună cu colegii de clasă, la o vizită ce făcea parte din programul Școala Altfel. I-a plăcut și a revenit pentru cursurile de inițiere în tenis. La nici opt ani, Alexia făcea deja performanță și câștiga primul său trofeu la o competiție destinată juniorilor, turneul U 10 organizat la Băile Govora în iulie 2016.

Alexia Tatu, la vârsta de nici 8 ani, când a câștigat primul turneu

Anul acesta, Alexia a avut un parcurs excepțional. A participat la aproximativ o sută de competiții și și-a trecut în palmares 52 de victorii. De altfel, la simplu, a înregistrat doar șapte înfrângeri. Parcursul nu este chiar o surpriză pentru antrenorul său:

”A avut o evoluție ascendentă tot timpul, rareori au fost sincope în pregătirea ei. Are un temperament foarte bun, e destul de calmă pe teren, judecă foarte bine jocul, are un caracter deosebit în sensul că nu pune presiune p erezultatul ei, ci își consolidează jocul prin anumite acțiuni datorită cărora ajunge la victorie. Lucrăm foarte mult tactic, multe dintre jocurile ei au fost câștigate de ea datorită muncii noastre în regimul tehnico-tactic.”

O place pe Halep, dar visează să fie ca Iga Swiatek

Alexia Tatu este un nume care a căpătat rezonanță după victoria de ieri de la Wimbledon. Componentă a Lotului Național U14 al României, locul 2 în clasamentul național al Federației Române de Tenis la 14 ani și locul 6 în Europa, buzoianca are câteva atu-uri majore pe care le poate folosi în drumul spre performanța mondială.

Dincolo de abilități și pregătire, este o adolescentă cu multe visuri pe care vrea să le pună în practică. În interviul acordat astăzi, Alexia a mărturisit că, deși toată lumea o vede drept a doua Simona Halep, ea are un alt model în tenis: poloneza Iga Swiatek, lider mondial al tenisiului feminin. Și, în timp ce își face bagajele să plece la următorul turneu, la Curtea de Argeș, sportiva se gândește și la anul greu care o așteaptă la școală.

Alexia  tocmai a trecut clasa a opta și va avea de susținut, peste un an, examenul de admitere la liceu. La școală, colegii și profesorii știu cât de dedicată este sportului cu racheta, dovadă că o și numesc, de multă vreme, Halep 2. Și, în ciuda volumului mare al antrenamentelor, buzoianca nu și-a neglijat școala. În clasa a cincea când a intrat la gimnaziu, era o elevă de zece, iar acum media la finalul clasei a șaptea nu coboară sub 9,50. Înzestrată cu calități pentru performanță, adolescenta care promite un parcurs de succes, are și un alt atu care nu trece neobservat în tenis. Este frumoasă și asta i-a adus și titlul de Miss Boboc în clasa a cincea.

Familia, antrenorul și sponsorii, triada care a susținut-o în drumul spre Wimbledon

Familia buzoiencei este extrem de emoționată de victoria din week-end. Tatăl sportivei este jandarm și a ratat meciul pentru că s-a aflat în misiune, într-o zonă fără semnal. Părinții Alexiei nu ar fi reușit să îi asigure parcursul de succes, dacă nu le-ar fi fost alături sponsorii. Din veniturile medii pe care le are, mama fiind proprietara unei case de amanet, iar tatăl angajat al Jandarmeriei, familia a susținut pregătirea până acum aproximativ un an. cooptarea sponsorilor a făcut posibil drumul către performanța recentă.