Actualitate SĂNĂTATE

O soluție de criză care provoacă o catastrofă. Apelul șefului UPU Buzău după ce DSP a dispus ca urgențele de la Râmnic să fie trimise la Județean

Medici epuizați care cedează, rând pe rând, din cauza suprasolicitării, la Spitalul Județean Buzău, determină lansarea unui apel de către șeful Unității de Primiri Urgențe, medicul Adrian Zoican. Secția s-a aglomerat după ce a început să preia și bolnavii trimiși de Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, o unitate medicală aflată ”în moarte clinică” din cauza lipsei medicilor. Cu alte cuvinte, se încearcă resuscitarea unei unități medicale cu riscul de a bloca cel mai mare spital din județ, locul unde sunt tratate toate urgențele, inclusiv victimele accidentelor rutiere.

Este vorba despre un efect de domino creat tocmai din cauza lipsei specialiștilor de la unitatea din Râmnicu Sărat care, de câteva săptămâni, nu-și mai poate trata bolnavii în stare gravă și îi trimite la Buzău, soluție adoptată în baza unui protocol încheiat cu parafa Direcției Județene de Sănătate Publică.

Dincolo de disconfortul pacienților care sunt plimbați între spitale, de drumul lung pe care sunt nevoiți să-l parcurgă și de timpii mari de așteptare pe care trebuie să-i suporte odată ce ajung la UPU Buzău, tocmai din cauza numărului mare de pacienți, există riscul ca, prelungirea acestei stări de fapt să blocheze tot sistemul sanitar buzoian.

Într-o intervenție la Focus News,  Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, a spus că, doar în ultimele 5-7 zile, la Spitalul Județean au ajuns 70 de bolnavi din zona municipiului Râmnicu Sărat, bolnavi care în mod normal s-ar fi putut trata la Spitalul Municipal.

”Am făcut un studiu de caz și într-o săptămână ne-au venit cam 70 de cazuri din zona municipiului Râmnicu Sărat. Sunt pacienți care au venit fie cu mașina personală, fie cu Ambulanța. Sunt bolnavi care în mod normal s-ar fi adresat spitalului de la Râmnicu Sărat”, a spus Arian Zoican.

Totuși, când vine vorba despre statistici, cele două unități medicale au raportări diferite pentru că Alex Boteanu, purtătorul de cuvânt al unității medicale de la Râmnicu Sărat, a declarat pentru Focus Tv, că în ultima lună, au fost trimiși doar 29 de bolnavi, adică nici jumătate din numărul celor raportați de Buzău.

Cert este că, în ciuda acestor nepotriviri de cifre, criza medicilor de la Râmnicu Sărat pune presiune pe medicii din Spitalul Județean Buzău.

Tot Adrian Zoican a vorbit, la Focus TV, despre epuizarea la care au ajuns medicii din Spitalul Județean și care, pe fondul suprasolicitării, au început să plece. În acest context, șeful UPU Buzău a făcut un apel la autorități pentru a se implica în recrutarea medicilor astfel încât bolnavii să poată avea la Râmnicu Sărat specialiștii de care au nevoie.

”A crescut foarte numărul cazurilor care vin din zona municipiului Râmnicu Sărat pentru că spitalul nu mai face față. Sunt povești de demult când spitalul de la Râmnicu Sărat prelua toate cazurile din zonă pentru că, în primul rând, nu mai sunt medici. Problema este de mult timp instalată și s-a dezvoltat treptat. Chiar și acum sunt medici care pleacă, dar astea sunt probleme ce țin de managementul local. Nu este normal. Trebuie făcute eforturi deosebite de către autorități pentru a recruta noi medici.

Probleme cu recrutarea medicilor avem și noi, la Spitalul Județean Buzău. Sunt medici care au plecat de la Râmnicu Sărat și au venit la noi și invers, dar ca să poți să-și profesezi meseria, mai ales în domeniul medicinei, trebuie să ai niște condiții, iar condițiile de la Buzău sunt net superioare față de ceea ce întâmplă la Râmnicu Sărat unde nu există radiologie, nu există medic de Terapie Intensivă, unde există un singur medic de gardă pe linia Medicală, un singur medic pe linia de gardă Chirurgie. Este o mare problemă. Chiar și acum am o colegă care vrea să plece. Suntem în discuții cu ea. Este o mare pierdere, făcea inclusiv gărzi. De asemenea, a mai plecat un medic de la chirurgie generală la Serviciul de Ambulanță”, a spus Adrian Zoican.

În același timp, șeful UPU a dat exemplu managerul de la spitalul din Nehoiu care, în ciuda demisiilor înregistrate , este într-o continuă căutare de specialiști pe care să-i convingă să vină la spital.

”Aceeași problemă este și la Nehoiu, dar acolo este un manager excelent . Și de acolo pleacă medici, dar managerul de acolo tot timpul recrutează. Are talentul acesta. Și acum are doi medici pe care îi așteaptă la Nehoiu”, a spus Adrian Zoican. De altfel, un alt exemplu este și Spitalul de la Smeeni care, în această perioadă, așteaptă un specialist din Franța.

Medicul Adrian Zoican a explicat că această criză de specialiști a început în România când au început să se închidă spitalele regionale și s-a adâncit  odată cu deschiderea granițelor Uniunii Europene când foarte mulți medici au plecat și continuă să plece în străinătate.