Actualitate

Frozen Fire, calul adus la Buzău de Irina Vlăduca Marghiloman, cel mai bun armăsar reproducător din România. Are deja patru urmași (foto +video)

Câștigător de derbi în Irlanda și cel mai bun armăsar reproducător din România. El este Frozen Fire, un pur sânge deosebit de valoros adus la herghelia din Cislău, județul Buzău, de Irinei Vlăduca – Marghiloman, președinte al Asociației Alexandru Marghiloman, descendent al cunoscutei personalități politice. La rândul său, Alexandru Marghiloman era un mare iubitor de cai fiind și cel care a organizat, la Buzău, prima crescătorie de cai de rasă Pur sânge englez și un hipodrom. Mai multe despre Alexandru Marghiloman și calul său, Zori de Zi, puteți citi aici.

sursa foto: Romsilva

”Faceți cunoștință cu Frozen Fire, un armăsar Pur sânge englez deosebit de valoros, care poate fi văzut, începând cu această săptămână, la Herghelia Cislău din județul Buzău. Frozen Fire s-a născut în Germania și este multiplu câștigător în alegări publice pe hipodromurile din Europa, câștigător de derbi în Irlanda, iar la Herghelia Cislău va activa ca reproducător în cadrul nucleului de iepe mamă de rasă pur sânge englez în sezonul 2019”, așa era prezentat pe pagina de Facebook a ROMSILVA la acel moment. Iată și imaginile imortalizate la acel moment tot de reprezentanții Romsilva.

Venirea lui Frozen Fire a însemnat relansarea hergheliei de la Cislău care a ajuns în prezent singura herghelie din țară în care se perpetuează rasa Pursânge Englez. Acum, după mai bine de doi ani de la sosirea la Buzău, Frozen Fire are deja patru moștenitori.

”Noi, mânjii lui Frozen Fire, vrem să învățăm și să ne antrenăm pentru a câstiga în România și pentru România!”, scria pe Facebook, pe 6 ianuarie 2022, Irina Vlăduca Marghiloman.

Debutul mânzilor va fi chiar anul acesta, iar specialiștii se așteaptă la rezultate excepționale dat fiind faptul că tatăl său, Frozen Fire este căștigătorul IRISH DERBY în 2008.

”FROZEN FIRE (GER), din MONTJEAU (IRE) și Flamingo Sea (USA), este în momentul de față cel mai bine cotat armăsar reproducător din România, fiind singurul câștigător de curse G1. Pe lângă pedigree-ul foarte bun pe care îl are, pe Frozen Fire îl recomandă câștigarea IRISH DERBY în 2008 și faptul că în cariera de pe hipodrom a obținut suma de peste 650.000 £. Prin urmare, Frozen Fire întrunește toate cerințele pentru un armăsar de reproducție foarte bun și cu siguranță, prin montele făcute cu el calitatea rasei Pursânge Englez (Thoroughbred) de la noi se va îmbunătăți semnificativ”, scriu jurnaliștii de la Gapop.ro

Herghelia Cislău a fost înființată în anul 1884, pe fostele domenii ale Mitocului Călugăresc de la Cislău și, în prezent, această faimoasă herghelie istorică este cuprinsă în structura Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.