Actualitate

Mașinile electrice și hibrid, preferate de tot mai mulți buzoieni. Ce avantaje au vehiculele de acest tip

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să renunțe la clasicele mașini pe benzină sau motorină și să își achiziționeze vehicule moderne, nepoluante. Numărul mașinilor hibrid și electrice este în creștere de la un an la altul și la Buzău. De la înmatricularea primei astfel de mașini în Buzău, în urmă cu 10 ani, și până anul acesta, pe străzile municipiului au ajuns să circule aproape 600 de vehicule prietenoase cu mediul.

2012 a fost anul în care, la Buzău, a fost înmatriculată prima mașină hibrid. Au urmat câțiva ani în care situația nu s-a schimbat prea mult. În următorii 3 ani, a mai apărut câte unul, două vehicule de acest tip, pentru ca o creștere semnificativă să se înregistreze începând din 2016. În 2020 și 2021, însă, înmatricularea vehiculelor hibrid și electrice a înregistrat un avânt semnificativ. În fiecare dintre cei doi ani, numărul vehiculelor s-a dublat. În 2020, a crescut la 124 de la 112, pentru ca în 2021 să ajungă la 230. Ponderea cea mai mare o dețin mașinile hibrid. De pildă, în 2020, din totalul de 124 de vehicule moderne, doar 12 erau electrice.

De ce aleg buzoienii mașinile electrice și hibrid? Specialiștii de pe piața auto spun că avantajele sunt enorme, plecând de la reducerea poluării, până la costuri de întreținere semnificativ mai mici.

„Avantajele sunt multe, poate cu timpul putem reduce și noi noxele, se reduc cheltuielile, se poate folosi energia green cu ajutorul panourilor foto-voltaice. De asemenea, o mașină convențională, indiferent că este diesel sau benzină, are nevoie de inspecții periodice-schimb de ulei, filtre, bujii, etc. Îți iei un Logan, ai o listă de întreținere, ai costuri la service, schimbi distribuția după câțiva ani. Tragi linie și vezi că la 3-4 ani ani ai ajuns la suma de 1000-1500 de euro. O mașină electrică nu are nevoie de așa ceva, nu are nici ulei, nici bujii, nici alte componente, și atunci costurile acestea se reduc”, spune Narcis Ghiveciu, manager vânzări Elcargid.

Ar fi și unele dezavantaje. De pildă, mașinile electrice sunt mai scumpe, dar, statul vine în întâmpinarea șoferilor cu ofertele din diverse programe.

„Statul vine și ajută, de exemplu cu ajutorul programului Remat. Până în 2021, statul dădea 10.500 de euro pentru o mașină full electrică, din 2022 se vor mai schimba puțin criteriile. Să fim serioși, cu 10.500 de euro iei o mașină la mâna a doua destul de bună. Deci, pentru o mașină de 30.000 de euro, mai plătești 20.000 de euro. 20.000 de euro este un preț foarte des întâlnit pentru o mașină cu motor convențional”.

Pe de altă parte, unii șoferi se gândesc de două ori înainte să cumpere o mașină electrică ținând cont de faptul că stațiile de încărcare sunt încă în număr mic în Buzău, dar și în restul țării. La Buzău, astfel de stații de încărcare pot fi accesate la marile hipermarketuri din oraș. În viitorul apropiat ar urma să fie amplasate alte câteva stații, Primăria Buzău având câteva proiecte în acest sens. Stații de încărcare ar urma să fie amplasate pe Aleea Trandafirilor, Bulevardul 1 Decembrie, Calea Eroilor, Șoseaua Brăilei și pe Șoseaua Spătaru.

Pentru o vacanță în țară, cu mașina electrică, traseul trebuie bine stabilit în funcție de punctele de încărcare disponibile.

„Stațiile de încărcare pleacă de la o anumită putere, sunt de 22 kW, sunt și de 55 kW, și cele de 100 kW. Nu te duci să încarci mașina precum încarci telefonul, nu te duci când bateria este de 17%, te duci să spunem undeva la 30% și mergi la o stație cu putere medie, 55 kW. Încărcarea la 55 kW, într-o oră, o oră și ceva este completă. Se mai poate face și acasă încărcarea, dar dacă stai la bloc nu o poți încărca, pentru că nu folosim prelungitoare, mașina are cabluri speciale. În schimb, dacă posesorul stă la casă și beneficiază de curent trifazic, la un curent de 380 încărcarea durează între 8 și 10 ore.”

Mașinile electrice sunt adesea alese și pentru confortul pe care îl oferă, având mai mult spațiu disponibil. Este bine de știut și că centrele comerciale oferă locuri speciale mașinilor electrice, cât mai aproape de intrările în magazin, iar taxele locale sunt 0, adică nu este perceput impozit și nici taxă pentru parcări. Iar, în ceea ce privește poluarea, mașinile electrice sunt semnificativ mai curate și mai puțin poluante decât cele tradiționale cu combustie internă.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Totusi trebuie avut in vedere infrastructura deficitara pentru masinile electrice (statii de incarcare putine) si costul reviziilor la unele firme exagerat de mare (ex: schimb filtru polen si actualizare soft 550 lei la 15.000 km sau 1 an 🤕)