Războiul din Ucraina și posibilitatea ca Rusia să folosească armamentul nuclear au stârnit panica. Oamenii au început să caute în farmacii iodură de potasiu, medicament ce se administrează în cazul expunerii la radiații nucleare, pentru că împiedică asimilarea de iod radioactiv de către tiroidă. Medicamentul respectiv nu se vinde fără rețetă și nu se găsește de ani buni în farmacii, nefiind de găsit nici la producători. Preventiv, autoritățile statului au dispus începerea producției, la Antibiotice Iași. Zilele acestea, peste 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu miligrame vor ajunge la direcțiile de sănătate publică din țară, potrivit medikatv.ro.
Invitată în studioul Focus TV, Rodica Bădulescu, consultant terapii naturale, a vorbit despre efectele dramatice pe care le poate avea consumul de iodură de potasiu fără justificare, dar și despre o variantă naturală la acest medicament.
”Ne-am comportat specific. S-a auzit de radiații, bombă nucleară, avem nevoie de iod, gata, am golit farmaciile de tot ce înseamnă iod. Ce trebuie să știe cei care ne ascultă, nu luăm iod haotic. Da, iodura de potasiu se ia pentru radiații nucleare, nu orice fel de radiații, se administrează un anumit gramaj, la un anumit timp de la evenimentul nefast, sunt lucruri de făcut. Și carențele sau excesul pot afecta organismul”, a explicat Rodica Bădulescu.
Aceasta a prezentat și varianta naturală, care este cătina. Consultantul în terapii naturale a precizat că nu este vorba despre o opinie personală, ci despre rezultatul unui studiu publicat încă de acum 5 ani de o prestigioasă revistă medicală a Universității Oxford, care arată că pulpa și uleiurile de semințe de cătină au efecte protectoare împotriva leziunilor intestinale acute induse de radiații.
”Vreau să le spun oamenilor, avem alternativă la iod, putem să luăm de acum cătină, este alternativa naturală. Nu este părerea mea ca naturopat, se găsește în literatura de specialitate, nu sunt experimente făcute de români. Prin ianuarie 2017 s-au publicat primele articole, concluzia fiind că este cel mai bun tratament alternativ pentru radiații, orice fel de radiații, neutralizează ionii de iod și nu numai. Dacă tot consumați cătină, deja aveți o protecție, nu putem să luăm iodură de potasiu preventiv, poți să mori. Cătina sub formă de suc, praf, ulei putem lua oricând, este imunostimulator, se știe că e foarte bun protector în caz de radiații”, a spus Rodica Bădulescu.
Studiul despre care a vorbit consultantul buzoian poate fi găsit AICI.
În plus, cătina este bogată în vitamine (A, C, complexul B, E, K și P), dar și în minerale ca magneziu, calciu, fosfor, potasiu și fier.
Adaugă comentarii