Actualitate

(Galerie foto) Cum va arăta Calea Eroilor, începând cu 12 aprilie. Schimbarea va fi majoră

După patru ani de la inaugurare, cea mai mare galerie foto în aer liber din municipiul Buzău va fi schimbată. Este vorba despre imaginile care din 2018 „îmbracă” gardul unității militare din Bariera Ploiești și care, în câteva zile, vor fi înlocuite. Decizia aparține chiar inițiatorului expoziției, respectiv Primăria Buzău, care a anunțat că face această schimbare deoarece vrea să aducă în atenția buzoienilor o altă tematică atractivă, respectiv istoria municipiului care anul acesta va sărbători 1650 de ani de la prima atestare documentară a denumirii de Buzău. Noua galerie va fi inaugurată pe 12 aprilie, zi care, în calendarul creștin-ortodox, este închinată Sf. Sava Gotul, ocrotitorul orașului.

140 de panouri care redau istoria militarilor buzoieni, dar și steagurile țărilor care au soldați înmormântați în Cimitirul Eroilor. În total, nu mai puțin de 642 de metri. Pe scurt, Calea Eroilor.  Bulevardul cel mai mediatizat, atât la nivel local, cât și național, în urmă cu patru ani, își va schimba complet cel mai atractiv punct, respectiv galeria foto. Imaginile cu eroii de război, militarii din teatrele de operații, steagurile și momentele din viața eroilor buzoieni vor fi scoase din expoziție , iar în locul lor vor fi puse altele noi. De această dată tematica va fi cu totul alta. (Imaginile din noua expoziție în Galeriile Foto din articol)

Invitată în platoul Focus TV, Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău, a explicat că este vorba despre tot atâtea panouri ce vor cuprinde imagini reprezentative din istoria municipiului Buzău și chiar a județului Buzău. Practic, noua galerie va avea ca tematică ”Buzău 1650”, adică sărbătorirea a 1650 de ani de la prima atestare documentară a denumirii de Buzău.

”O vom schimba, în primul rând, pentru că este o expoziție și orice expoziție la un moment dat trebuie să-și schimbe exponatele și, în al doilea rând, anul acesta, sărbătorim martirizarea Sfântului Sava, patronul spiritual al orașului nostru și întreg anul 2022 va celebra, prin diferite evenimente, care vor începe cu schimbarea expoziției de pe Calea Eroilor, pe 12 aprilie”, a spus Oana Matache.

Expoziția va cuprinde imagini vechi cu Conacul Trandafirilor, Gara Buzău, Tezaurul de la Pietroasa, Conacul Marghiloman precum fotografii cu alte momente reprezentative din istoria orașului și a județului nostru care redau obiceiurile și viața locuitorilor de la acea vreme.

Oana Matache a explicat că valoarea proiectului este de 130.000 de lei. De altfel, cei care se ocupă de realizarea panourilor din galerie sunt cei care au imprimat și fotografiile pentru actuala expoziție.

Noua expoziție va fi inaugurată, în prezența oficialităților locale, dar și a unor invitați de la nivel central, pe data de 12 aprilie.

Oana Matache a explicat că, prin această schimbare, speră să trezească din nou interesul buzoienilor pentru Calea Eroilor pe care îi îndeamnă la plimbare în aer liber, tocmai pentru face mișcare cât timp pot admira imagini inedite.