Actualitate

Generalul Grigore Baștan, părintele parașutismului militar, omagiat la Buzău, în prezența fiicei sale. Ce anunț a făcut, cu această ocazie, primarul municipiului (video)

Un profesionist greu de egalat și un exemplu demn de urmat. Este vorba despre generalul Grigore Baștan, părintele parașutismului militar, care pe 23 ianuarie 2022 ar fi împlinit 100 de ani și care, cu acest prilej, a fost omagiat în cadrul eveniment organizat la Primăria Buzău și la care invitații de onoare au fost chiar fiica generalului Baștan și nepotul acestuia. Întâlnirea, deși desfășurată în sistem online, din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, a stârnit emoții printre invitați mai ales când Viorica Baștan le-a povestit momente din copilăria petrecută alături de tatăl său.

„Cu multă emoție vorbesc despre acest personaj. De multe ori nici nu știu unde este tatăl, unde este comandantul. Dar s-a scris biografia sa, s-au spus multe. Într-adevăr, legendele sunt și adevăruri, nu numai legende. Trecând la poveștile de viață din timpul copilăriei mele, pot spune că am avut o copilărie specială și fericită, pentru că nu este chiar nimic să urci în avion de la 3 ani și să stai să vezi cum fac lansări, cum se pregătesc parașutiștii. Pentru noi erau chestii absolut noi, bineînțeles, tratate cu mintea copiilor de atunci, dar au avut un mare rol în formarea noastră ca adulți”, a spus Valentina Baștan.

La rândul său, primarul Constantin Toma a anunțat, cu acest prilej, că Grigore Baștan va fi una dintre personalitățile care vor alcătui cea de a doua expoziție fotografică, în aer liber, din municipiul Buzău, expoziție pe care edilul șef vrea să o dedice istoriei aviației și a parașutismului militar românesc.

”Grigore Baștan va fi și pe viitoarea expoziție foto în aer liber ce se va instala în a doua parte a acestui an, după ce vom finaliza bulevardul Unirii. Va fi între avionul din Unirii Nord, până la intrarea pe podul de la Mărăcineni. Vom avea o galerie foto impresionantă cu istoria aviației și parașutismului militar românesc. De asemenea, vom avea, în triunghiul de la ieșire de pe podul Mărăcineni spre Buzău, și o sculptură a unui parașutist. Va fi o istorie a aviației și a parașutismului la Buzău, pentru că acești oameni și unitățile militare care au fost și sunt aici ne fac cinste, Buzăul fiind a doua garnizoană a României și acest lucru ne onorează, dar în același timp ne aduce și multe venituri, dar ne aduce și mai mult echilibru, mai multă educație, mai multă cultură și, de ce nu, mai multă disciplină”, a spus Constantin Toma.

La Buzău, Grigore Baștan are și o stradă care îi poartă numele dar și un bust ridicat în apropierea Spitalului Județean, la intrarea pe strada denumită după părintele parașutismului militar român.
 
Poza realizată după stabilirea recordului național de parașutare de la 10.000 m

Generalul-maior Grigore Baștan s-a născut la 23 ianuarie  1922 în localitatea Coșcodeni, jud. Bălți (azi în Republica Moldova) și a decedat la 8 februarie 1983 la București.

A făcut parte din prima companie de parașutiști militari din armata română și a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști. A avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.

La 20 august 1970, Grigore Baștan a stabilit un record național la saltul cu parașuta, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de 10.000 m cu o cădere liberă de 7.000 m, record național nedoborât.

În anul 1971 devine primul general parașutist din armata română și va conduce destinele parașutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.