Actualitate Social

Gerul face victime! Buzoieni cu hipotermie, transportați de urgență la spital

Gerul care s-a instalat luna aceasta în țară a făcut victime. În Buzău, numai în ultimele 2 săptămâni, 5 persoane au fost transportate la spital în stare gravă, după ce au fost găsite aproape înghețate.

Este vorba despre 5 bătrâni din mediul rural, găsiți căzuți în curte sau în casă, după ce au fost afectați de temperaturile extrem de scăzute. Cazurile au fost înregistrate în localități precum Ramnicelu, Merei, Calvini și Scortoasa. De exemplu, un bătrân de 80 de ani, din Merei, a fost găsit căzut în casă. Avea hipotermie severă, cu o temperatură de doar 26 de grade. A fost dus de urgență la spital, unde a și rămas, fiind internat la ATI Medicină Internă.

“Gerul din ultimele două săptămâni a făcut victime. În luna februarie, la U.P.U-SMURD s-au înregistrat 5 cazuri de hipotermie. Este vorba despre trei bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 70 și 80 ani, care au ajuns la spital cu hipotermie. Toți pacienții au primit îngrijiri medicale de specialitate. Patru pacienți au rămas internați în spital, pentru supraveghere medicală”, a declarat, pentru Șansa News.ro, Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Temperaturile se mențin scăzute și la noapte, dar și în nopțile următoare, astfel că medicii vin cu o serie de recomandări.

  • evitarea temperaturilor scăzute și a expunerii îndelungate în aer liber;
  • îmbrăcăminte adecvata, în mai multe straturi, care să acopere extremitatile;
  • consumul de lichide calde și evitarea alcoolului, care favorizează pierderea de caldura;
  • verificarea rudelor și vecinilor în vârstă sau vulnerabili, pentru a se asigura ca au conditii optime de a trece cu bine peste perioada rece.

La rândul său, cunoscutul medic urgentist Tudor Ciuhodaru vine cu informații utile, astfel încât ne învață cum să recunoaștem semnele hipotermiei și cum să intervenim rapid, pentru a salva vieți.

  1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
  2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
  3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
  4. Semne de alarmă. Pacienţii prezinta frisoane, piele rece, palidă, parestezii(amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă. Pacientii se pot răni cu usurinta datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale
  5. Prim ajutor. Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:
    a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;
    b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.
    c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.
    !!!Nu temporizaţi în aceste cazuri prezentarea la spital.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian