Actualitate

GHIDUL CUMPĂRĂTURILOR ONLINE DE BLACK FRIDAY! Sfaturi de la polițiști

Black Friday vine cu multe oferte tentante dar și cu multe capcane. Pentru a cumpăra în siguranță în perioada reducerilor, poliștii buzoieni vin cu o serie de recomandări care ar trebui urmate mai ales în magazinele virtuale. Sfaturile vin și în contextual actual, când pandemia de coronavirus a dat amploare comerțului online și, spun polițiștii, riscul unor fraude a crescut.

Unii retaileri online și offline au demarat deja campaniile promoționale de Black Friday, apogeul urmând a fi atins pe 15 noiembrie, ziua în care, în mod tradițional, se organizează cel mai mare eveniment de cumpărături la reducere al anului. Cu această ocazie, Inspectoratul Județean de Poliție a venit în ajutorul cumpărătorilor și al comercianților cu un ”ghid” al cumpărăturilor sigure pe internet și în magazinele fizice.

 • Cumpăraţi din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit.
 • Asiguraţi-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat.
 • Este important să dețineţi un sistem de operare actualizat și un antivirus, întrucât există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
 • Folosiţi carduri de credit atunci când cumpăraţi online, majoritatea cardurilor de credit având politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților.
 • Stabiliți un mijloc de plată sigur: procesatorul dumneavoastră de carduri vă poate sfătui. Alegerea unui mijloc de plată sigur va limita riscul de fraudă.
 • Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-aţi efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că aţi plătit pentru bunuri.
 • Utilizați un serviciu de livrare de încredere: alegeți o metodă de livrare unde puteți fi siguri de manevrarea profesionistă a mărfurilor dumneavoastră și gestionarea corectă a disputelor privind livrare.

Alte reguli de urmat

 • Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul.
 • În situația în care primești mailuri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi direcționat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.
 • Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.
 • Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
 • Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
 • Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs! 

Cum să vă protejați afacerea în mediul on-line

 • Cunoașteți-vă produsul: unele produse sunt mai riscante la vânzare ca altele. De exemplu, vânzarea articolelor mici, ușor de revândut, care au deja cerere mare, este mai riscantă decât vânzarea articolelor concepute personal.
 • Cunoașteți-vă clientul: dacă acceptați plăți cu cardul și expediați bunuri valoroase către clienții dumneavoastră, este bine să știți către cine trimiteți articolele.
 • Stabiliți un mijloc de plată sigur: procesatorul dumneavoastră de carduri vă poate sfătui. Alegerea unui mijloc de plată sigur va limita riscul de fraudă.
 • Utilizați un serviciu de livrare de încredere: alegeți o metodă de livrare unde puteți fi siguri de manevrarea profesionistă a mărfurilor dumneavoastră și gestionarea corectă a disputelor privind livrarea.