Actualitate Social

PERSOANELE CU HANDICAP, FĂRĂ INDEMNIZAȚII ÎN MAI MULTE COMUNE. Scrisori de la primari către prefect și de la prefect la Guvern

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Mai multe primării din județul Buzău înregistrează restanțe la plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap. Plățile restante sunt de la una la trei luni, iar primarii invocă faptul că sumele alocate prin proiectul de buget s-au epuizat și nu au existat suplimentări.

Conform legii, Guvernul acoperă de la bugetul de stat 90 % din sumele pentru achitarea indemnizațiilro persoanelro cu handicap, iar primăriile au obligația de a asigura diferența de zece procente. Abia instalați în funcții, unii primari s-au trezit cu conturile goale, neavând de unde să suporte plățile sociale de acest tip. La Lopătari, de pildă, noul primar Claudiu Constantin, i-a anunțat pe beneficiari că au fost solicitate sumele restante:

”În momentul de față, există întârzieri de plăți ale acestei indemnizații din cauză că, după luna iulie, partea ce ține de bugetul de stat nu a fost virată către noi…Astăzi sunt restante plățile pentru lunile august, septembrie, octombrie, Primăria Lopătari a făcut demersurile necesare pentru a primi suma necesară de la bugetul de stat (188 000 lei), pentru a ajunge la zi cu plățile.”

Instituția Prefectului confirmă că sunt întârzieri ale plăților indemnizațiilor în mai multe comune ale județului și că s-au făcut adrese către Guvern:

”La nivelul Instituției Prefectului au fost înregistrate doua cereri din partea primăriilor Săgeata și Puiesti, prin care solicită sprijin financiar pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, pentru perioada rămasă pana la finalul acestui an. Primaria Puiești a transmis solicitarea în luna septembrie, iar Primăroa Săgeata a solicitat sumele necesare, la jumătatea lunii octombrie. Documentația a fost înregistrată la Instituția Prefectului și a fost transmisă de noi către Guvern” se arată într-un punct de vedere transmis de Cancelaria prefectului.

Între timp, Primăria Puiești a achitat, în luna septembrie, plățile restante pe două luni către aproximativ 30 de beneficiari.