Actualitate Agricultura acum

GRÂUL, RECOLTĂ MICĂ ȘI DE CALITATE PROASTĂ. Ce se va întâmpla cu prețul pâinii din această toamnă? Declarații exclusive de la cea mai mare fabrică de panificație

Nu vom avea grâu cu calități de panificație în acest an. Sunt primele aprecieri ale fermierilor aflați la vremea secerișului.

După un an extrem de dificil din punct de vedere meteorologic, cu secetă extremă și ploi care au distrus și producția rămasă neatinsă de temperaturile excesive, agricultorii vin cu estimări sumbre în ceea ce privește producția de grâu din acest an.

Concret, se așteaptă o producție medie de 1.500-2.000 de kilograme la hectar față de 5.000 cât se înregistra în anii trecuți.

Și calitatea grâului lasă de dorit, fapt care devine îngrijorător și pune mari semne de întrebare legate de prețul produselor de panificație din această toamnă.

„Calitatea 100% va fi foarte proastă. Nici nu se pune în discuție calități de panificație a grâului anul acesta. Boabele sunt mici, slab dezvoltate, nu și-au acumulat proteina din cauza lipsei precipitațiilor și a coacerii premature”, a explicat Ionuț Drugea, inginer agronom.

Ionuț Drugea, inginer agronom

Veste ridică probleme și patronilor din panificație care deocamdată nu pot spune dacă prețul pâinii va rămâne neschimbat din această toamnă.

”Zonele din Buzău sunt calamitate, iar ceea ce a rămas pe câmp nu o să fie ceva de calitate. (…)Este prematur să vorbim la acest moment despre prețul pâinii”, a spus Constantin Sava, patronul unei fabrici de pâine din județ.

Constantin Sava, patron fabrică de panificație Buzău

Anul acesta la Buzău au fost însămânțate cu grâu 56.000 de hectare, însă se va recolta doar de pe o suprafață de 10.000 de hectare, restul fiind distrus de secetă. De altfel, grâul a adus cele mai mari pierderi din acest an, fermierilor buzoieni. Sansanews.ro a detaliat subiectul aici.