Actualitate

Greva generală din școli a fost suspendată, elevii revin în bănci. Se pregătește un nou protest?

Greva generală din învățământ, declanșată în data de 22 mai, a fost suspendată. De marți, 13 iunie, elevii se întorc în sălile de clasă. Liderii marilor federații sindicale au anunțat că suspendă greva în condițiile în care Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență referitoare la majorări salariale în învățământ. Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă adoptată azi, greva va fi reluată.

Pentru moment, însă, s-a renunțat la protestul care a paralizat activitatea în școli timp de circa 3 săptămâni. De marți, 13 iunie, elevii revin în bănci, dar nu pentru mult timp. Vineri, 16 iunie, este ultima zi din acest an școlar. De sâmbătă începe vacanța de vară. În schimb, însă, pentru elevii din anii terminali urmează examenele.

“Din 6.421 de personal din educație, doar 2.334 erau în grevă, restul deja și-au reluat activitatea de azi. De mâine, în școlile din Buzău se va învăța. Sunt în videoconferință cu Ministerul Educației. La final, voi vorbi cu directorii de școli din Buzău să verific dacă situația elevilor din anii terminali este încheiată astfel încât să ne putem relua activitatea iar examenele să se desfășoare conform calendarului. Vreau să mă asigur că elevii nu sunt afectați, vreau să mă asigur că toți elevii din anii terminali au situația încheiată. Până vineri vom constitui comisiile și centrele de evaluare pentru Bacalureat. Am trimis deja propunerile către școli, avem logistica pregătită. Calendarul probelor scrise va fi cel propus încă din toamnă”, a declarat, la Focus Tv, inspectorul școlar general Daniela Palcău.

De partea cealaltă, suspendarea grevei generale a declanșat un val de nemulțumire în rândul angajaților din învățământul buzoian.

“Sunt foarte mulți colegi nemulțumiți că s-a acceptat suspendarea, nu au încredere în promisiuni. Foarte multă dezinformare care s- a făcut în această perioadă, “specialiști” care au adus în spațiul public, create artifical, special, cifre și situații total eronate. Înainte de protest, anticipând că vor fi nemulțimiri, am făcut o informare privind salarizarea, creșterile salariale care vor avea loc. Majoritatea membrilor care au fost acolo au înțeles cum stau lucrurile, ulterior am transmis inclusiv o adresă de lămurire. Nu putem să lăsăm să circule astfel de zvonuri, să ne prindă în capcană cu dezinformări. Sindicatul a atras atenția că nu trebuie privit ca o pierdere ceea ce s-a obținut”, spune liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar, Ion Dobre.

Mai mult, Ion Dobre spune că deocamdată nimic nu este sigur pentru că încă sunt angajați din învățământ care vor să iasă în stradă. Nu este exclus ca mâine profesori și personal auxiliar din școli să protesteze la Prefectura Buzău, în condițiile în care sindicatul are autorizație de protest și pentru mâine, între orele 10:00 și 12:00. Ba chiar s-ar putea ajunge la deschiderea unui nou conflict de muncă la Buzău.

“Mai sunt colegi care vor să protesteze în continuare. Am lăsat liber pentru cei care vor să protesteze mâine să ne întâlnim, să constuim noi, la Buzău un grup care să formuleze, să adune propuneri și să deschidem un conflict de muncă la Buzău. Suspendarea de la nivel național nu ne mai dă dreptul să protestăm pe conflictul deschis la nivel național. Dacă vor fi solicitări, vom protesta mâine și vom deschide conflictul nostru.”