Actualitate POLITICĂ

E oficial: a început rocada guvernamentală. Premierul Ciucă și-a depus mandatul. Conducerea Guvernului va fi preluată de un buzoian

foto: stiripesurse.ro

E oficial: greva din educație s-a încheiat, iar odată cu suspendarea conflictului de muncă a început și rotativa guvernamentală. Rocada premierului dintre PNL și PSD trebuia să aibă loc încă de luna trecută, dar în coaliție s-a convenit ca mutarea să nu aibă loc decât în momentul în care se încheie greva, astfel încât negocierile începute cu sindicaliștii de echipa condusă de liberalul Nicolae Ciucă să poată continua în aceeași formulă.

Azi, după ședința de Guvern în care a fost aprobată ordonanța ce a dus la suspendarea grevei, Nicolae Ciucă a anunțat că-și depune mandatul, așa cum fusese convenit în coaliție.

„Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei, după ce am să merg să-mi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei. Ceea ce este important de subliniat este faptul că, imediat după aceasta, vom avea un Guvern interimar care va funcţiona până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou Guvern, nou Guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit”, a declarat liberalul Nicolae Ciucă. 

Surse citate de presa centrală spun că viitorul Guvern va fi condus de un buzoian. Este vorba despre liderul PSD, Marcel Ciolacu. Aceleași surse spun că ultimele detalii ale rotativei sunt discutate în această după-amiază.

Pentru moment este incert dacă din viitorul Executiv va face parte și UDMR, existând discuții în coaliție pe tema portofoliilor ce vor fi preluate de fiecare partid în parte. UDMR ar vrea să rămână cu aceleași ministere ca în Guvernul Ciucă, respectiv Mediul și Dezvoltarea, însă oferta din coaliție ar viza ca acest partid să preia Mediul și Ministerul Energiei, condus până acum de un liberal.