Agricultura acum Social

Gripa aviară revine. Fermierii, sfătuiți să-și țină păsările închise în adăposturi

Autoritățile sanitar veterinare sunt în alertă după ce ieri în România a fost confirmat primul focar de gripă aviară. S-au trimis informări către toate primăriile, iar medicii veterinari vor fi instruiți cu privire la metodele de identificare a bolii. Totodată populația este sfătuită să-și țină păsările închise în adăposturi pentru că virusul confirmat este unul extrem de virulent. Județele din regiune au mai fost lovite de gripa aviară în urmă cu 14 ani, cînd mii de păsări au fost ucise.
Pe lângă pesta porcină acum și gripa aviară puen pe jar autoritățile sanitar venetrinare. Dacă până acum, cât timp virusul circula doar în țările vecine, precum Polonia sau Ungaria, specialiștii din regiune doar monitorizau atent  produsele din carne de pui și ouă ce ajungeau în piețe și magazine. De astăzi însă medicii au trecut la măsuri concrete. În Buzău au fost trimise informări către toate primăriile, iar medicii din localități și din ferme sunt chemați la instruiri cu privire la modul de identificare a primelor simptome ale bolii.
”DSV a întreprins măsuri in ce privește  informarea fermierilor. Au fost trimise adrese către primării referitoare la interzicerea lăsării libere a păsărilor, trebuie tinute în adăposturi închise în așa fel încât să nu ia contact cu cele sălbatice. De asemenea, vor fi instruiți  medicii de liberă practică din localități cu privire la notificarea bolii, dacă apar suspiciuni trebuie notificată DSV care să clarifice dacă e gripă aviară sau nu”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt DSVSA Buzău.
Avertizări au fost transmise și populației, care este sfătuită să-și țină păsările închise în adăposturi și să monitorizeze sursa de apă pentru că virusul care circulă este extrem de virulent și se transmite cu ușurință. ”Pentru păsări virusul odată intrat în colectivitate produce mortalitate sută la sută, nu se pot consuma produse si subproduse de la păsări care sunt infectate cu virusuri, la om nu se întâmplă nimic dacă este tratată”, a mai spus Moca.
Buzău s-a mai confruntat cu gripa aviară, în anul 2006, cînd specialiștii au decis eutanasierea tuturor păsărilor din satele comunelor Brăiești și Padina, unde a fost confirmată boala. Pentru a nu se ajunge la astfel de situații, specialiștii recomandă anunțarea medicului veterinar de la primele semne de boală. Păsările cu gripă aviară refuză să mănânce, stau ghemuite, cu aripile căzute și au creasta şi bărbiţele umflate, de o culoare roşie închis. De asemenea, păsările bolnave au pete vineții pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi din nări. Capul şi gâtul păsărilor afectate sunt umflate, de culoare violacee și nu pot respira. Într-o fază ceva mai avansată a bolii, apar tremurături ale corpului și chiar paralizii.
Totuși, apariția focarelor de gripă aviară și mai ales extinderea lor ar putea duce la creșterea prețului la carnea de pui, dar și la ouă, spun specialiștii.