Actualitate

GRUPARE DE PROXENEȚI, ÎNFIINȚATĂ DE O FAMILIE DIN MEREI. Timp de 10 ani, rețeaua a racolat tinere și le-a exploatat în toată Europa (VIDEO)

Grupare de proxeneți, formată în mare parte din membrii unei familii din localitatea Merei, destructurată, miercuri, de polițiștii și procurorii DIICOT Buzău. 13 percheziții au fost efectuate în zorii zilei la Merei, dar și în Prahova, vizați fiind 12 indivizi bănuiți de proxenetism și spălare de bani, care ar fi acționat în mai multe țări din spațiul european. Indivizii au vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, mare parte dintre ei provenind dintr-o singură familie, din localitatea buzoiană Merei.

Din cercetări s-a stabilit că bănuiții s-ar fi constituit într-un grup specializat încă din anul 2010. Nucleul infracțiunilor a fost localitatea Merei, acolo de unde provin cei care au pus bazele așa zisei afaceri. Este vorba despre o familie întreagă din Merei, grupare la care ulterior, din anul 2014 și până în 2019, ar fi aderat și alte persoane. În total, vizate de descinderile de miercuri au fost 9 persoane din Buzău și 3 din Prahova, fiind efectuate 8 percheziții în județul Buzău și cinci în județul vecin.

Indivizii sunt suspectați că ar fi recrutat 18 tinere, dintre care 16 din România și două din Bulgaria. Ulterior, tinerele ar fi practicat prostituția în folosul bănuiților pe teritoriul Spaniei, Germaniei, Elveției și în Marea Britanie.

”Membrii grupului ar fi avut sarcini distincte în activitatea infracțională, prestabilite, cu rol de a recruta, de a determina tinerele să practice prostituția, de a selecta zonele și locațiile în vederea practicării prostituției, de a transfera în România prin interpuși sumele de bani obținute ilicit, respectiv de a investi banii prin achiziții în țară.  Astfel, din foloasele patrimoniale obținute ilegal, aceștia ar fi achiziționat bunuri imobile și autoturisme de lux, potrivit Poliției Române.

Unii dintre membrii grupării recrutau tinerele, pe care le seduceau, le promiteau că le iau de soții, însă odată seduse, fetele erau trimise să se prostitueze iar proxeneții încasau banii. În unele cazuri, chiar au fost încheiate căsătorii formale, însă fetele au avut aceeași soartă. Membrii grupării găseau diverse cluburi din străinătate unde le plasau pe tinere care își vindeau trupul pe bani frumoși, bani care ulterior ajungeau la membrii rețelei.

Tinerele erau cazate în apartamente închiriate ori în cluburile unde practicau prostituția. Membrii grupării le supravegheau tot timpul pentru a nu avea scăpare. Banii obținuți din prostituția tinerelor ajungeau la proxeneți prin diverse metode.
Odată intrați în posesia banilor, proxeneții i-au investit în afaceri, imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achiziționate pe numele lor ori pe numele altor persoane și revândute ulterior.

Perchezițiile de miercuri au fost desfăşurate în baza mandatelor emise de Tribunalul Buzău, iar prejudiciul a fost estimat la 300.000 de euro.

În urma percheziţiilor efectuate, de la locaţiile percheziționate au fost ridicate înscrisuri, bani (21.900 de lei și 7.690 de euro) și medii de stocare.

Poliţiştii au pus în aplicare 9 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Buzău, pentru audieri.

Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză, s-a cooperat cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Germania și Marea Britanie.