Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

SPITALE PLINE, MEDICI INSUFICIENȚI. Autoritățile de sănătate publică din Buzău caută cu disperare specialiști

Numărul cazurilor de coronavirus din Buzău este în continuă creștere. De zile bune se înregistrează zeci de îmbolnăviri în fiecare zi, astfel că spitalele COVID din județ, cel de la Râmnicu Sărat și secțiile Spitalului Județean, sunt ocupate aproape în totalitate. În acest context, miercuri, autoritățile de sănătate publică  au cerut la Centru aprobare pentru transformarea Spitalului CFR în unitate COVID. Însă, în afară de locuri suplimentare în spitale, este nevoie și de cadre medicale.

Lipsa acută a medicilor este o problemă majoră cu care se confruntă de ceva vreme Spitalul Municipal Rm. Sărat, problemă care a devenit acută în această perioadă. La ATI, singurul medic specialist a intrat în concediu de odihnă până la începutul săptămânii viitoare. Și la fel se va întâmpla în perioada următoare și în alte secții în care există doar câte un medic specialist. În acest context, autoritățile din județul Buzău caută cu disperare medici care să fie detașați la Râmnicu Sărat dar și la Spitalul CFR, în cazul în care unitatea va fi desemnată spital suport COVID. În direct la Focus Tv, directorul adjunct al DSP Buzău, Daniela Dumitru, a declarat că într-o primă fază se încearcă obținerea acordului medicilor. Se caută specialiști atât în Buzău, cât și în restul județelor. Până acum, însă, niciun răspuns favorabil.

“ Încercăm să rezolvăm, deocamdată, problema de la ATI Râmnicu Sărat, cea mai mare problemă din prezent. S-au făcut adrese chiar din momentul în care Spitalul Rm. Sărat a fost desemnat spital COVID. Am apelat la medici din județ dar și din alte zone, dar până acum nu am primit niciun răspuns favorabil. Sperăm ca și stimulentele financiare de care pot beneficia medicii să îi determine să vină la Râmnicu Sărat. Vorbim despre un stimulent de 50 % din salariul de încadrare dar și de o diurnă de 2%, precum și de cazare asigurată. Sperăm să identificăm și să obținem acordul de detașare a unor cadre de care este mare nevoie în acest spital. Suntem în discuții pentru a identifica medici.”, a declarat la Focus Tv, directorul executiv adjunct al DSP Buzău, Daniela Dumitru.

În cazul în care niciun medic nu se va arăta disponibil să lucreze la spitalele COVID din Buzău, se va trece la planul B, și anume solicitarea sprijinului autorităților de la București prin detașarea directă a specialiștilor.

“Dacă nu vom primi răspuns pozitiv de la niciun medic, ne vom adresa Centrului Național pentru detașare fără acordul specialistului. Se poate face o detașare prin ordin, în situații deosebite, fără acordul cadrelor.”

Șansanews.ro a scris AICI despre problemele cauzate de lipsa de medici specialiști la Spitalul Râmnicu Sărat.