Actualitate

Hainele uzate ale buzoienilor, oferite oamenilor nevoiași din India și Pakistan. Proiect al unui antreprenor din Buzău

Un proiect, lansat în premieră, prinde contur în aceste zile în municipiul Buzău. Buzoienii pot da o viață nouă hainelor pe care nu doresc să le mai poarte. În loc să le arunce la gunoi, oamenii pot lăsa îmbrăcămintea și chiar încălțămintea uzată în containere speciale de unde vor fi preluate, recondiționate, și oferite altor persoane din țări precum India și Pakistan.

Proiectul aparține unui antrenor din Oradea care s-a stabilit în Buzău și care deține un lanț de magazine second hand în toată țara, însă cea mai mare parte a activității sale se bazează pe exportul de haine.

”Ideea aparține unui antreprenor care are un depozit foarte mare în Buzău și care colectează haine uzate atât din România cât și din străinătate. Are contracte cu primării din marile orașe ale lumii și atunci s-a gândit să ne propună și nouă această colaborare în mod gratuit. Practic, ei vor să amplaseze până la o sută de containere în tot municipiul Buzău”, a spus Ionuț Apostu.

De la idee la fapte a fost doar un pas astfel că primele containere deja au fost amplasate în oraș.

”Deocamdată au fost montate 45 de astfel de containere și numai după câteva zile de utilizare sunt pline”, a spus Apostu

Proiectul vine ca o mănușă Primăriei Buzău care din ianuarie 2025 este obligată, prin lege, să implementeze sisteme de colectare separată a deșeurilor textile. Asta tocmai pentru că orașul stă foarte prost la capitolul colectare separată a deșeurilor, iar acest grad de colectare trebuie să crească. În plus, pentru fiecare tonă de deșeuri textile depozitată la groapa de gunoi, Primăria plătește 80 de lei taxa de depozitare plus taxa de colectare și transport către firma de salubrizare.