Actualitate

Renunțarea medicilor la gărzi stârnește teama. ”Suntem îngrijorați, dar nu aș vrea să panicăm pacienții”

Îngrijorare în rândul pacienților din toată țara, după ce circa o mie de medici au anunțat că de la 1 iulie nu vor mai face gărzi suplimentare, din cauză că nu sunt plătiți corespunzător. Demersul a fost inițiat de Sindicatul Solidaritatea, iar numărul medicilor care ar putea subscrie la acesta ar putea crește. ”Nu trebuie ca pacienții să intre în panică”, spune președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu. Într-o intervenție în direct, seara trecută, la emisiunea Focus News de la Focus TV, Barbu și-a exprimat convingerea că până la urmă vor fi găsite soluții, astfel încât să nu se ajungă în situații de criză.

”Suntem îngrijorați, dar nu aș vrea să panicăm pacienții. Din discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Sănătății și din datele pe care le avem, acest Minister e de acord și pregătit să facă tot ce e nevoie pentru a satisface cererile medicilor și asistenților medicali. Problema este la Ministerul Muncii, nu vine cu soluții, nu comunică, măcar să liniștească populația. De aici vine îngrijorarea, nu de la Ministerul Sănătății. Dar am încredere că primul ministru știe acum despre ce este vorba, cred că va interveni la timpul potrivit astfel încât să nu avem o astfel de surpriză și nu aș vrea să panicăm populația, pacienții să stea liniștiți, dacă au programări să meargă la spital. Până la urmă cred că se vor găsi soluții”, a spus Vasile Barbu.

Pe de altă parte, acesta  recunoaște că cererile medicilor și sindicaliștilor din sănătate, care au declanșat conflictul de muncă, sunt îndreptățite.

”Cererile medicilor și chiar ale sindicatului Sanitas sunt întemeiate, trebuie să recunoaștem. Este nedrept ceea ce se întâmplă. Sunt situații în care un medic de gardă muncește foarte mult. Sunt spitale, cum sunt și cele județene, unde au unități de primiri urgențe, iar medicii nu dorm, ca în alte spitale, unde o gardă nu oferă foarte multe riscuri sau cazuri de pacienți cu complicații. Medicii de gardă nu au timp nici măcar să mănânce un sandviș pentru că sunt încontinuu chemați și au o arie destul de largă pe gardă, pe mai multe secții sau specialități. Pentru că, până la urmă, există o criză a medicilor din spitale, și asta nu de azi, de ieri”, a mai spus   președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Probleme sunt inclusiv în județul Buzău. La Spitalul Județean, încă de săptămâna trecută 4 medici au notificat, în scris, conducerea unității medicale, că vor renunța la gărzile prevăzute în contractul suplimentar. Este vorba despre medici de pe secțiile chirurgie, ortopedie, pediatrie și neonatologie. Despre acest subiect Șansa News a scris aici.