Actualitate

Haosul din trafic care a paralizat jumătate de oraș are și urmări. Prima amendă și o ședință de urgență la Prefectură

După haosul de ieri din traficul din municipiul Buzău, apar primele sancțiuni. Firma care a început ieri lucrările pe Podul Mărăcineni, de la care s-au creat ambuteiaje, a fost sancționată, în această dimineață. O amendă a primit societatea respectivă după ce polițiștii au verificat situația și au descoperit că operatorul economic nu a înștiințat Serviciul Rutier privind începerea lucrărilor și nu a luat măsuri pentru asigurarea fluenței și siguranței circulației rutiere. În felul acesta s-au provocat ”perturbări grave ale traficului”, se arată într-un comunicat al Poliției Buzău.

“Având în vedere că poliţiştii din cadrul Seriviciului Rutier au constatat abateri de la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordinul 1112/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului, operatorul economic însărcinat cu executarea lucrărilor a fost sancţionat contravenţional. În sarcina acestuia s-a reținut că nu a înștiințat Serviciul Rutier privind începerea lucrărilor și nu a luat măsuri pentru asigurarea fluenței și siguranței circulației rutiere, provocând perturbări grave ale traficului rutier în data de 18 august a.c. Polițiștii au aplicat amendă contravențională  în cuantum de 3.045 de lei”, anunță IPJ Buzău.

Același comunicat arată că polițiștii i-au amintit operatorului respectiv ce are de făcut ca să preîntâmpine astfel de situații.

“Totodată, operatorului economic i-au fost reprelucrate prevederile legale, în vederea preîntâmpinării unor situaţii similare în viitor.”

Între timp, după blocajele de ieri din tot municipiul, se caută vinovați. Prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, a decis să își întrerupă concediul de odihnă și să revină astăzi în țară. Spre seară va fi organizată o ședință în care va fi evaluată situația.

“Am discutat cu Poliția Rutieră și sper ca deseară, când ajung eu acolo și voi convoca o întâlnire cu toți factorii responsabili de această situație, să mi se prezinte măsuri concrete luate. Vreau amenzi!”

Prefectul județului, Daniel Țiclea, a cerut explicații la Secția Drumuri Naționale care desfășoară lucrările de pe pod, dar și la Poliția Rutieră. Sunt lucrări care, în contextul actual, în care în orașul Buzău sunt deja deschise mai multe șantiere, ar fi trebuit să se desfășoare noaptea, spune prefectul Daniel Țiclea.

“În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat ieri după amiază are, ca și cauză principală,  situația în care se află municipiul în momentul de față cu șantierele deschise și cu ștrangulările în mai multe puncte ale circulației. Faptul că pe podul de la Mărăcineni s-a restricționat circulația la o bandă pe unul din sensuri, a fost doar bomboana pe tortul acesta servit buzoienilor. Din punctul meu de vedere, eu nu aș fi avizat sau aș fi solicitat Poliției Rutiere să nu avizeze o astfel de lucrare în această perioadă, pe timpul zilei. Aș fi solicitat imperativ Poliției Rutiere să avizeze această lucrare doar pe perioada nopții.”