Actualitate Tineri pentru România

Hasdeianul care a reușit să transforme timpul liber în cea mai frumoasă lecție de viață: ”Dezbaterile mi-au schimbat modul în care văd lucrurile”

Luca Cristian Vlad este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu. Învață la profilul matematică-informatică, iar în timpul liber se pregătește pentru a fi cel mai bun debater. De altfel, rezultatele hasdeianului nu au întârziat să apară, deși, debate-ul a început ca o pasiune, la îndrumarea doamnei profesor de engleză și coordonatoarea Clubului de dezbateri din cadrul liceului, Monica Ionescu.

”M-am apucat de dezbateri din clasa a IX-a și mi-au schimbat cu totul spectrul de la pasiuni la cum vedeam eu experiența liceului. Mi-au schimbat modul în care văd lucrurile , am învățat că orice problemă nu are o soluție sau două soluții și are o sută de perspective și am învățat multe lucruri de cultură generală”, spune Luca Cristian Vlad.

În mai puțin de doi ani, Luca Cristian Vlad a ajuns cel mai bun din Buzău, la categoria sa de vârstă. Recent, s-a întors acasă cu un premiu de la  etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat” 2022, însă, nu doar atât. Hasdeianul a convins că poate mai mult astfel că, în urma barajului, a fost selectat în lotul lărgit pentru Campionatul Mondial de dezbateri de anul viitor.

Cu alte cuvinte, o performanță obținută destul de rapid pe care hasdeianul spune că a obținut-o pentru că îi place foarte mult ce face ar și prin muncă. În timpul școlii dedică dezbaterilor circa două-trei ore, iar în vacanțe chiar și mai mult. Citește și urmărește alți tineri care fac același lucru ca și el. În final, dezbaterile i-au adus doar lucruri bune: a dobândit multe cunoștințe care îl ajută în viață și i-au transformat perioada liceului în cea mai frumoasă experiență de până acum.

”În barajul pentru lot au fost patru runde. Prima moțiune a fost despre efectul sondajelor de opinie asupra procesului democratic. Cu cât joci mai mult, cu atât ajungi să știi cât mai multe lucruri. Dacă îți place începi să joci cât mai mult, să te interesezi de cât mai multe teme, și să înțelegi, în general, lucrurile din jurul tău. Practic asta fac dezbaterile”, povestește hasdeianul.

După acest rezultat, tânărul spune că va continua să se pregătească și chiar dacă deocamdată nu a făcut o alegere în privința facultății , cu siguranță, atât profilul pe care îl studiază, respectiv matematică-informatică, cât și dezbaterile îl vor ajuta să aibă o carieră de succes în orice domeniu spre care se va îndrepta.

”Eu văd lucrurile destul de optimist. Eu văd că dezbaterile sunt un exercițiu logic, cred că și profilul meu mă ajută să fiu bun la dezbateri și, în același timp, și dezbaterile mă ajută la profilul meu. Pe viitor nu m-am hotărât ce vreau să fac. Aș putea să aleg între Academia de Poliție sau o facultate de Drept Internațional în Olanda”, spune tânărul.

Luca Cristian Vlad are și un mesaj pentru tinerii de vârsta lui. Tânărul îi îndeamnă să participe la cât mai multe activități extracurriculare pentru că vor avea doar de câștigat din astfel de experiențe.

”Să experimenteze cât mai mult. Pentru mine a funcționat clubul de dezbateri. Pentru alții poate va funcționa clubul de robotică sau clubul de teatru. Nu contează, dar să experimenteze cât mult și să se ducă la cât mai multe activități extracurriculare”, este îndemnul tânărului de la Hasdeu.

Luca Cristian Vlad va fi invitat în platoul Focus TV, astăzi, de la ora 18.00.