Actualitate Agricultura acum

(Video) Legumă, cultivată în solariile buzoienilor, gata de recoltare. Este indicată inclusiv pentru prevenirea cancerului

După tomatele și castraveții crescuți pe sol românesc, în solariile legumicultorilor din Buzău, o altă legumă, extrem de folosită în bucătăria autohtonă, este gata de recoltare. Nutriționiștii spun că este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.

Este vorba despre varză, legumă pe care în aceste zile se pregătește să o ducă la piață, pentru prima dată în acest an, legumicultorul care a vândut și primele tomate crescute pe sol românesc din acest an. Mircea Tatu, producătorul din Cochirleanca, și-a schimbat schema culturilor în acest an astfel că pe lângă roșii, castraveți și ardei, buzoianul a cultiva și varză și vinete albe. Dacă pentru cele din urmă mai este de așteptat, varza este bună de consum. Pentru început, legumicultorul va scoate la piață cantități mai mici, iar prețul de pornire pentru un kilogram va fi de circa 5 lei.

Varza cultivată la Cochirleanca este un soi olandez însă, spune legumicultorul, este crescută într-un mod natural, fără îngrășăminte chimice sau alte substanțe care să forțeze leguma să ajungă la maturitate. Mircea Tatu spune că atât varza cât și restul legumelor pe care le produce au un gust deosebit iar asta o dovedește și faptul că de când a ieșit la piață cu primele tomate din acest an, adică la finalul lunii martie, a vândut circa 4 tone de roșii.

”Nu am avut producție ca să satisfac toată cererea, mai ales în perioada sărbătorilor pascale. Dar au început să se coacă și roșiile din celelalte solarii și voi avea din ce în ce mai multă cantitate la piață. Depinde de vreme. Zilele acestea a fost cald, dar săptămâna trecută a trebuit să încălzim iar solariile pentru a ajuta legumele”, a spus Mircea Tatu.

Peste aproximativ o săptămână, legumicultorul din Cochirleanca spune că va scoate și prima recoltă de ardei gras.

Atât varza cât și ardeii sunt legume ce pot fi consumate atât în stare crudă cât și gătită, având efecte pozitive asupra sănătății. Despre varză, nutriționiștii spun că este o sursa excelentă de antioxidanți naturali, în special de vitamina C, oferind 36,6 mg sau aproximativ 61% din DZR la fiecare 100 g. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși și al radicalilor liberi.

Etichete