Actualitate

”I-am spus primarului: Nu cred că-i corect ca jurnaliștii să nu poată să întrebe”. Declarația jurnalistului Adelin Petrișor, premiat într-o sală fără presă

Jurnalistul Adelin Petrișor fost desemnat, în timpul ședinței de Consiliu Local de miercuri, cetățean de onoare al municipiului Buzău. Momentuls-a consumat doar în prezența aleșilor locali, fără ca reprezentanții presei să poată intra în sală. Situația a fost imediat sesizată de jurnalistul premiat care, în cuvântul rostit după adoptarea proiectului de hotărâre prin care i s-a conferit titlul de cetățean de onoare, le-a vorbit aleșilor locali făcând apel la o reevaluare a hotărârii lor.

De altfel, în conferința susținută la câteva ore după ședința Consiliului Local, jurnalistul Adelin Petrișor, întrebat fiind cum s-a simțit să primească premiul într-o sală în care colegii săi de breaslă nu au avut acces, a mărturisit că a avut o discuție cu primarul Constantin Toma despre hotărârea luată.

„I-am spus primarului exact când ne-am văzut. L-am văzut prima dată și i-am spus: „Domnul primar, am văzut în presă și nu cred că e corect ca jurnaliștii să nu poată să întrebe. Puteți să aveți cel mai bun stream din lume adică Facebook, YouTube, însă jurnaliștii trebuie să interacționeze cu dumneavoastră, cu consilierii pentru că asta înseamnă presa, adică poate vor să vă întrebe ceva”, a spus Adelin Petrișor.

Mai mult, în acest context, Adelin Petrișor a vorbit despre dictatură și democrație.

”E presa Albă-ca-Zăpada? Nu, avem necazuri. Asta-i ziceam domnului primar. Avem ziariști de toate felurile, avem politicieni de toate felurile. Da, e foarte important ca aleșii locali să poate răspunde întrebărilor jurnaliștilor, nu să se vadă un stream la televizor și atât.(…) Am o fetiță care face 13 ani în decembrie, eu îmi învăț copilul să fugă din țară în momentul în care toată lumea va fi de acord, deci în momentul în care toată lumea o să fie de acord, e clar că avem un necaz foarte mare și că trebuie să schimbăm ceva. Să știți că într-o dictatură este foarte multă liniște. Am fost în Iran, am filmat în Coreea de Nord. Vin oamenii și spun: „Democrația este foarte scumpă, alegerile costă.” Da, în dictatură e ordine pentru că e un băiat care dă ordine și fiecare tremură la locul lui de muncă. Când o să fim toți de acord înseamnă că avem o mare problemă. Deci asta am vorbit cu domnul primar înainte să știu că e domnul de la USR (n.r. deputatul Emanuel Ungureanu care a făcut un apel asemănător în plenul CLM) pentru că mi se pare absolut important dialogul. Pentru că, fără dialog, tu nu poți să spui povestea”, a punctat Adelin Petrișor.

Tot în cadrul conferinței de presă, cunoscutul jurnalist a făcut și o scurtă analiză a presei din România explicând că ”jurnalismul este fix oglinda societății și, dacă societatea va fi mai bună, jurnalismul va fi mai bun. Societatea, în momentul acesta, este așa cum e și presa, presa nu poate fi mai bună decât societatea”.

Etichete