Actualitate Agricultura acum

IARNA A READUS SPERANȚA AGRICULTORILOR! Ce spun despre producțiile de grâu și rapiță

Există toate premisele ca anul acesta să avem grâu din belșug și să mâncăm pâine făcută din făină românească, nu de import. Cel puțin așa se prezintă în acest moment culturile agricole din Buzău. Deși precipitațiile din ultima perioadă nu au refăcut total deficit de umiditate acumulat în lunile de secetă severă, stadiul culturilor însămânțate în toamnă dă speranțe agricultorilor de producții bune. Mai mult, fermierii buzoieni au mărit suprafețele însămânțate încă din toamnă așa că posibilitatea unui an agricol mai bun este foarte ridicată.

A reapărut speranța pe chipul fermierilor greu încercați de pierderile suferite anul trecut. Ploile din ultimele luni dar și stratul de zăpadă așezat pe câmpuri au refăcut, cel puțin la suprafață, necesarul de apă de care plantele au nevoie în această perioadă. Deși, spun specialiștii, la o adâncime de 30 de centimetri încă se simte deficitul de umiditate în sol, sunt speranțe că iarna aceasta va ajuta fermierii.

”În acest moment stadiul este bun spre foarte bun. Avem o rapiță care dă speranță, foarte bună dezvoltare. Grâul a intrat înfrățit în iarnă în proporție de 80-85% în iarnă ceea ce ne dă speranța unui parcurs vegetativ foarte bun. Important este să nu avem oscilații de la o zi la alta, de la zi la noapte, iar primăvara să fie una destul de uniformă în ceea ce privește temperaturile. Sezonul acesta de iarnă poate salva deficitul de apă din sol”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Cum suprafețele cultivate în toamnă sunt și mai mari ca cele din 2019, agricultorii pot spera și la producții mai mari. Specialiștii spun că la Buzău există tendința ca însămânțările masive să fie făcute de toamna tocmai pentru că nu se știe dacă primăvara și vara vor fi sărace în precipitații, iar seceta le-ar distruge culturile din primăvară.

Așa se face că rapița ocupă anul acesta cu aproape 4000 de hectare mai mult decât în 2019, iar grâul cu 1500 de hectare în plus față de anul agricol anterior.