Actualitate

PE HÂRTIE, FINALIZATE ÎN FEBRUARIE, ÎN REALITATE ”EXISTĂ SPERANȚA” ABIA ÎN SEPTEMBRIE! De ce întârzie lucrările la Eminescu

Întoarcerea ”eminescienilor” în casă nouă întârzie cu mai bine de jumătate de an. Lucrările demarate în primăvara anului 2019  la clădirea Colegiului Mihai Eminescu sunt cu mult sub graficul anunțat inițial astfel că renovarea ar putea fi gata abia în septembrie 2021 deși, potrivit contractului, șantierul trebuia închis pe 1 februarie anul acesta.

Începutul semestrului al doilea din anul școlar 2020-2021 ar fi putut aduce bucuria reîntoarcerii ”acasă” pentru colectivul Colegiului Mihai Eminescu care din septembrie 2018 își desfășoară activitatea în clădirea de pe strada Transilvaniei, acolo unde își desfășura activitatea Colegiul Costin Nenițescu. Însă, din păcate, o nouă generație de ”eminescieni” va absolvi Colegiul în locația provizorie. Acum, abia există speranța, ca lucrările să fie gata în septembrie 2021.

”În mod normal, potrivit contractului, lucrările ar fi trebuit încheiate la începutul lunii februarie 2021. Din păcate, lucrările sunt întârziate. Am avut o discuție cu responsabilul de proiect pentru completarea și alcătuirea unui grafic de lucrări astfel încât să intre în normal. Potrivit acestui grafic transmis de constructor, lucrările ar trebui să fie încheiate în septembrie anul acesta”, a spus Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

Cele aproape șapte luni de întârziere, spune Ionuț Apostu, au mai multe cauze, însă cea mai importantă este de ordin financiar.

”Această întârziere nu este imputabilă doar constructorului, ci și Guvernului pentru că este un proiect finanțat PNDL 2. Plățile sunt întârziate, însă acest lucru este posibil în contextul pandemiei. Chiar zilele trecute, constructorul m-a atenționat că există facturi restante încă din luna septembrie 2020 depuse la Ministerul Dezvoltării . Potrivit contractului încheiat între constructor și Ministerul Dezvoltării, în cazul în care sunt întârziate la plată mai mari de 60 de zile, constructorul are dreptul legal de a încetini ritmul lucrărilor. Iată că în astfel de cazuri, noi chiar dacă l-am notificat când am constatat anumite întârzieri, constructorul ne-a răspuns că are restanțe”,  a explicat Ionuț Apostu.

Un alt factor care a dus la aceste întârzieri este determinat de pandemie. Este vorba despre forța de muncă insuficientă.

”Acolo lucrează foarte mulți muncitori din India. Constructorul ar fi vrut să mai aducă o sută de oameni dar declanșată pandemia acest lucru nu a mai fost posibil și a trebuit să orienteze spre muncitori din țara noastră”, a spus Apostu.

Acoperișul, cel mai greu și cel mai în urmă

Întreaga lucrare este complexă. Fiind o clădire monumet istoric, veche de mai bine de o sută de ani, și fără prea multe renovări în timp, a fost nevoie de foarte mare atenție. Acoperișul, de exemplu, care se afla într-un stadiu avansat de degradare, a trebuit refăcut complet și materialele folosite sunt unele speciale.

”Există și lucrări destul de avansate, unde muncitorii chiar și-au depășit graficul de lucrări, însă sunt și probleme și întârzieri, în cea mai mare parte, legate de acoperiș. Acolo vorbim de o lucrare destul de complexă pentru că este o clădire monument istoric și în acest context este acceptat doar un anumit tip de țiglă. Constructorul a apelat la furnizorii acestui tip dar care nu livrează marfă decât cu banii jos. De aceea aici lucrările sunt întârziate”, a spus Apostu.

În aceste condiții, revenirea elevilor la Colegiul Mihai Eminescu este la limită chiar și pentru începutul anului școlar următor.

” Noi încercăm că ținem sub control , astfel încât să încercăm ca totul să fie finalizat până în luna septembrie anul acesta. Am discutat cu constructorul ca pe timpul verii să încerce să finalizeze lucrările pe anumite tronsoane astfel încât să încercăm să începem și dotările în speranța că elevii se vor putea întoarce la cursuri în septembrie”, a spus viceprimarul municipiului Buzău.

Proiectul de reabilitare este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală și are o valoare de 5 milioane de euro.

Mica Publicitate