Actualitate SĂNĂTATE

Iarnă cu temperaturi atipice. Ce spun epidemiologii despre evoluția infecțiilor respiratorii. Ce-i îngrijorează

Primele luni de iarnă au adus la Buzău când zile însorite, cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, când vânt și ger cumplit. Cu alte cuvinte, schimbări bruște de temperatură cărora persoanele cu un sistem imunitar slăbit le-au făcut față cu greu. O spun medicii epidemiologi care anunță că doar în ultima săptămână s-au îmbolnăvit sute de buzoieni, iar unii au avut nevoie de internare.

” În ultima săptămână am avut 833 de infecții respiratorii, cu 6 internări și 252 de  pneumonii, cu 50 de internări. Nu reprezintă o cifră care să ne îngrijoreze. Ceea ce este însă de remarcat o reprezintă faptul că, în acest an, probabil orice simptomatologie respiratorie te face să te prezinți mai ușor la medic sau să se decidă internarea, chiar dacă e pentru o scurtă perioadă, și atunci asta explică numărul mai mare de internări, atât de la infecțiile respiratorii ușoare, cât și de la pneumonii. În rest, probleme n-au fost. Nu avem niciun caz de gripă”, a spus Carmen Scântei , medic epidemiolog DSP Buzău.

Deși numărul infecțiilor respiratorii nu este îngrijorător, epidemiologul DSP spune că o problemă o reprezintă numărul mic de persoane vaccinate, atât în ceea ce privește serul antigripal cât și cel anti COVID.

”Din păcate oamenii nu se mai prezintă pentru această vaccinare cu aceeași frecvență, nu mai solicită atât de insistent ca și atunci când încă nu venise vaccinul. Toate unitățile au vaccinul pe stoc. Se lucrează, dar foarte încet și la această vaccinare, ca și la cea pentru coronavirus. Nu știu ce trebuie să se întâmple să ne convingem că totuși această atitudine terapeutică profilactică este cea care îți asigură un confort pe care altfel n-ai cum să-l trăiești. Ideea este că toată lumea vrea să-și petreacă boala în domiciliu și să se autotrateze și să se autotrateze. Adică sunt aceste greșeli pe care majoritatea persoanelor o fac frecvent și care, în unele situații, nu se sfârșesc deloc bine”, spune Carmen Scântei.

Epidemiologul anunță că vaccinarea antigripală se va derula până în luna aprilie, iar județul a primit până acum î jur de 35.000 de doze cu serul antigripal. Dozele care rămân neutilizate cel mai probabil vor fi distruse.