Actualitate Agricultura acum

IARNA DIN MARTIE, PAGUBĂ PENTRU LEGUMICULTORI! Cu cât întârzie prima recoltă de roșii

Iarna din martie aduce mari probleme legumicultorilor care acum așteptau să li se coacă primele tomate. Buzăul a fost până joi la ora 6.00 sub avertizare de cod galben de ninsori așa că temperaturile au scăzut considerabil în tot județul. Legumicultorii care au solariile încărcate de tomate sau trufandale stau cu ochii pe termometre și fac focul aproape fără oprire pentru a-și proteja legumele de un eventual îngheț.

Meteorologii spun că la Buzău va fi mai frig decât normalul perioadei și a nins aproape în tot județul. Vestea îi îngrijorează pe legumicultorii care acum au solariile încărcate cu tomate aproape de coacere. Este cazul lui Mircea Tatu din comuna Cochirleanca. Legumicultorul este cel care, aproape în fiecare an, scotea pe piață prima recoltă de tomate. Și anul acesta are legumele aproape de maturitate, însă odată cu răcirea vremii buzoianul stă cu ochii pe termometre și face focul zi și noapte pentru ca tomatele să nu aibă de suferit.

”Am făcut focul mai mult pentru că au fost temperaturi mai mici. Dacă zilele trecute încălzeam doar noaptea, acum facem focul zi și noapte. Consumul de cocs s-a dublat în aceste zile”, spune legumicultorul din Cochirleanca.

O cantitate cu până la 40% de cocs mai mare a folosit în ultimele ore și un alt legumicultor din partea celalată a județului, din Căldărușanca. Ionel Mușatoiu spune că de obicei nu mai făcea focul noaptea, însă de când vremea s-a răcit brusc este nevoit să facă focul 24 de ore.

Schimbările bruște de temperatură și răcirea vremii întârzie coacerea tomatelor, iar asta înseamnă că și prima recoltă va ajunge la piață mai târziu.

”Chiar dacă facem căldură, legumele nu se coc. Dacă este nor, legumele nu au lumina necesară și stagnează. Noi avem roșiile destul de mature și sperăm ca în aprilie să ieșim cu prima recoltă pe piață”, a spus Mircea Tatu.

În plus, legumicultorii spun că vor mai aștepta câteva zile cu plantarea celorlalte legume tocmai pentru a mai economisi din cantitatea de cocs pe care trebuie să o folosească pentru încăzirea solariilor.

Vremea va rămâne rece la Buzău inclusiv în weekend.