Actualitate

Icoană, veche de peste 150, expusă la Muzeul din Râmnicu Sărat! Pictura redă ”Botezul Domnului”

Boboteaza, sărbătorită într-un mod special la Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat.  O icoană ce redă ”Botezul domnului”, veche de 153 de ani poate fi, începând de astăzi, 6 ianuarie, admirată de toți cei care trec pragul instituției de cultură.

Icoana este o pictură pe lemn, datată din 1869.

”Am ales ca obiectul lunii ianuarie o icoană cu „Botezul Domnului” (pictură pe lemn), datată 1869, cu o reprezentare deosebită, având pictat central pe Mântuitorul Iisus Hristos, în apa Iordanului, iar în partea stângă a icoanei pe Sfântul Ioan Botezătorul cu mâna dreaptă întinsă spre capul Mântuitorului, dar cu capul plecat și cu o sfială firească. În partea dreaptă este reprezentat un Înger, ținând un ștergar pregătit pentru a înveșmânta Trupul lui Iisus, iar în registrul superior se vede bolta cerească cu „cerurile deschise” și raza reprezentând prezența Sfintei Treimi”, spun reprezentanții Muzeului Municipal Râmnicu Sărat.

Icoana face parte din colecția Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, fiind înregistrată cu numărul de inventar 2624 la 12 iulie 1995.

„În primele secole creștine, Botezul Domnului era prăznuit împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând din secolul IV, cele două sărbători au fost prăznuite separat, Nașterea Domnului fiind stabilită pe 25 decembrie, iar Botezul Domnului rămânând pe 6 ianuarie. Se poate observa că unele detalii iconografice (prezența razei, muntele cu stâncile aspre, prezența îngerilor) se regăsesc atât în icoana Nașterii Domnului, cât și în icoana Botezului Domnului”, mai scriu pe Facebook reprezentanții Muzeului Municipal.