Actualitate

Ieri: „Buzăul este orașul traficului însângerat!” Azi: asfaltare și trafic fluent, în același timp. Cineva să dezlege misterul!

Joi, blocajele din orașul Buzău au atins apogeul. Jumătate de municipiu, începând de la Podul Mărăcineni s-a blocat după ce, muncitorii care frezau asfaltul au închis podul spre ieșire. Situația, vebind peste șantierele din oraș, a avut efect de domino. Circulația a devenit un infern, oamenii au întârziat fie că au fost în mașinile persinale, fie că s-au deplasat cu mijloacele de transport în comun, în timp ce mașinile de intervenție ale Ambulanței și pompierilor și-au mărit considerabil timpii de intervenție.

Oamenii s-au adresat atât redacției noastre, cât și prin postări repetate pe rețelele de socializare, spunând că este deja prea mult, că timpul petrecut în mașină este cu mult peste limita pe care ei o pot accepta. Până acum avem câteva reacții care arată că tot haosul ar fi din vina firmei care a făcut lucrările, firmă care a și fost amendată azi. Nimeni nu spune de ce ieri nu s-a luat nicio măsură de fluidizare pentru că, dacă s ar fi luat, traficul ar fi arătat ca în imaginile de mai jos, surprinse astăzu pe când muncitorii asfaltau făra să mai închidă podul spre sensul de ieșire.

La capitolul organizare stăm prost, la Buzău. Afară este cald, asfaltul este încins, iar lucrările se efectuează doar ziua. Astfel că, deși școala nu a început încă, cozi kilometrice s-au format zilele acestea, iar oamenii se întreabă cum va arăta Buzăul când va începe anul școlar?

Operatorul economic însărcinat cu executarea lucrărilor de pe podul de la Mărăcineni se află în contract cu CNAIR. Redacția Șansa News.ro a fost înștiințată în data de 18 august de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău că lucrează cu o firmă terță, care deține o autorizație din partea Poliției Rutiere. Surpriza este că lucrarea a început fără ca Politia să fie anunțată. Nu ca după apariția blocajelor, în cursul zilei de joi, această instituție ar fi ieșit din inerție. Lucru care, iarăși trebuie lămurit.


„În sarcina acestuia s-a reținut că nu a înștiințat Serviciul Rutier privind începerea lucrărilor și nu a luat măsuri pentru asigurarea fluenței și siguranței circulației rutiere, provocând perturbări grave ale traficului rutier în data de 18 august a.c.
Polițiștii au aplicat amendă contravențională  în cuantum de 3045 de lei.
Totodată, operatorului economic i-au fost reprelucrate prevederile legale, în vederea preîntâmpinării unor situaţii similare în viitor”, a transmis IPJ Buzău.

Prefectul județului, Daniel Țiclea, a anunțat că își întrerupe concediul, vine să facă o evaluare și așteaptă amenzi. Totuși, o instituție nu stă într-un om, chiar conducătorul fiind, iar de la Prefectură trebuie să vină și alte răspunsuri. Cine era la comandă și nu a acționat? Ce a făcut Secția Drumuri Naționale când a văzut dezastrul din trafic? Dar Poliția? Nu o cerem noi, ci șoferii care au îndurat calvarul de ieri.

Nu în ultimul rând, ar trebui făcute simulări în perspectiva începerii noului an școlar, în contextul actual, în care există mai multe șantiere deschise în oraș.

Până se fac toate acestea, o concluzie rămâne: azi, s-a putut! Pentru că s-a vrut!