Actualitate

IMAGINI INDITE CU ”GHEȚARII” DIN MUNȚII BUZĂULUI! Unde se găsesc și la ce-i folosesc silvicultorii

În Munții Buzăului este iarnă în toată regula, iar ninsorile din ultimele zile au ”zugrăvit” peisaje de vis în toată zona de munte a județului.

Pe lângă imaginile de o frumusețe rară, iarna târzie aduce, din păcate, probleme mari silvicultorilor care ar fi trebuit ca în această perioadă să înceapă plantările puieților. Mai exact, aceștia au fost nevoiți să construiască ”ghețari” unde să țină în condiții prielnice puieții ce urmează să fie plantați imediat ce vremea o va permite.

” În zonele montane, unde zăpada se menține mai mult timp, silvicultorii Romsilva construiesc niște locuri speciale, ”ghețării”, în care sunt păstrați puieții forestieri până vor fi plantați, când condițiile o vor permite. Dacă ar fi păstrați în condiții normale, puieții forestieri ar intra în vegetație, iar șansele de reușită a lucrării de împădurire ar fi minime. Așadar, puieții sunt ținuți la rece câteva săptămâni, pentru a preveni intrarea acestora în vegetație”, au explicat reprezentanții Ocolul Silvic Gura Teghii.

Silvicultorii de la Gura Teghii au explicat că este vorba despre „frigdere naturale” la care se muncește serios astfel încât puieții să reziste cât va fi nevoie până la plantare.

”Aceste ”frigidere” naturale constau dintr-un strat gros de zăpadă bătătorită, de circa 80 centimetri, peste care se așterne un strat de circa 20 centimetri de rumeguș și sunt amplasate în locuri umbroase”, au explicat silvicultorii.

Angajații de la Ocolul Silvic Gura Teghii au și postat câteva imagini cu ”ghețarii” în care sunt păstrați puieții ce urmează să fie plantați în Munții Buzăului imediat ce condițiile meteo vor fi mai bune.

Ocolul Silvic Gura Teghii este unul din cele 7 ocoale ale Direcției Silvice Buzău și direcția administrează 84.880 hectare păduri, din care 66.727 hectare păduri de stat.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 20 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară, în cursul căreia vor fi regenerate 9.130 hectare fond forestier, din care 6.015 prin regenerări naturale și 3.115 hectare prin regenerări artificiale, adică lucrări de împăduriri.

Credit foto: inginer Roman Ana-Maria